Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Space Shuttle: a végső elhelyezés
(Rovat: A Space Shuttle program - 2011.04.14 08:15.)

Az emberes űrrepülés ötvenedik, a Shuttle első indulásának harmincadik évfordulóján Charles Bolden NASA-igazgató a Kennedy Űrközpontban bejelentette, hogy hol lesz elhelyezve a szolgálatból kivont három űrrepülőgép.


(Kép: NASA / Bill Ingalls)

A már „nyugdíjas” Discovery űrsikló Washington D. C. közelében lesz kiállítva. A Smithsonian Intézet Steven F. Udvar-Házy Centerében jelenleg az Enterprise tesztpéldány látható, azonban nemsokára át fogja adni a helyét a veterán Discovery-nek. Az Enterprise pedig tovább vándorol majd New Yorkba, az Intrepid Sea, Air & Space Museum ad majd otthont számára a jövőben.

Az Atlantis a floridai Kennedy Űrközpontban marad. Ott, azon a helyen, ahonnan az összes űrrepülőgépes küldetés elindul(t) az égbe. Valamint amely hely az űrsiklóflotta otthona (volt) aktív éveiben.

Az épp a 39A indítóálláson kinn álló Endeavour meg sem áll Kaliforniáig. A helyi California Science Center a gyártó Rockwell telephelye szomszédságában található. Így ez a hely tekinthető a Space Shuttle „szülőföldjének.”

A bejelentés fő vesztese Houston. A Johnson Űrközpontnak is otthont adó amerikai nagyváros nem kap a zsákmányból, jóllehet a repülésirányítás székhelye is szeretett volna kiállított Shuttle-lel büszkélkedni majd a jövőben. Természetesen más egyéb múzeumok is versenybe szálltak, de a houstoniaknak lesz a legnehezebb belenyugodni abba, hogy űrrepülőgép nélkül maradtak.


Az űrrepülőgépek jövőbeli kiállítóhelyei látványterveken: National Air and Space Museum, Chantilly, Virginia (balra fent); Intrepid Sea, Air & Space Museum, New York City (jobbra fent); Kennedy Space Center Visitor Complex, Florida (balra lent). Az Enterprise a kép jobb alsó részén látható. (Kép: collectSPACE.com / Robert Pearlman)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024