Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

STS-133: Továbbra is november elseje
(Rovat: A Space Shuttle program - 2010.09.05 08:15.)

A floridai óceánparton zajlanak a Discovery űrrepülőgép utolsó repülésének előkészületei. A kijelölt startdátum változatlanul 2010. november 1.

Az űrrepülőgép szilárd tüzelőanyagú gyorsítórakétái illetve külső hajtóanyagtartálya már össze van szerelve a Kennedy Űrközpont járműszerelő csarnokában. Maga a szűkebb értelemben vett űrrepülőgép szeptember nyolcadikán csatlakozik a pályára állását támogató rendszerhez: jelenleg a Discovery még az űrközpont hármas számú felkészítő hangárában található.


Eric Boe másodpilóta a földi szimulátorban, gyakorlás közben.

Miközben a jármű felkészítése rendben zajlik a felszálláshoz, az STS-133 kijelölt legénysége sem lustálkodik. A gyakorlás fő színtere a houstoni Johnson Űrközpont, azonban a felkészülés bizonyos műveleteinek a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont ad otthont.


Az STS-133 hatfős személyzete a Kennedy Űrközpontban, körükben a „hetedik utas”, a Robonaut-2, az első űrutazó humanoid robot. (Képek: NASA)

A jelenleg érvényben lévő menetrend szerint az STS-133 lesz az OV-103 kódnévvel ellátott Discovery űrsikló harminckilencedik, egyben utolsó űrutazása.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024