Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az utolsó kettő (?)
(Rovat: A Space Shuttle program, Az Űrállomás és az USA - 2010.07.02 12:00.)

Immáron nyilvános az utolsó két Space Shuttle misszió legújabb kijelölt startdátuma. Az űrrepülőgépek nyugdíjba menetele most már biztosan áttolódik 2011-re.

Egészen a közelmúltig úgy volt elkönyvelve, hivatalosan is, hogy 2010 lesz az amerikai űrrepülőgép-flotta utolsó aktív éve. Azonban az ez évben történtek alaposan átrendezték az amerikai űrhajózás sakktábláján a bábukat, a Space Shuttle jelentősen felértékelődött. A Constellation program törléséig csak az volt a fontos, hogy a maradék űrrepülőgépes missziók biztonságosan teljesíttessenek, ne legyen újabb tragédia. Amióta ismét az iránykeresés az amerikai űrhajózás fő motívuma, az általa gerjesztett munkanélküliség-hullám és az űrhajó nélkül maradás miatt a Shuttle-flotta leállásának elodázása komoly célkitűzéssé vált.

Az ez irányú erőfeszítések sikert arattak. Hivatalosan is megvan a bejelentés, az űrsikló-flotta leállása legalább fél évvel el fog tolódni.


(Kép: NASA)

Az STS-133 küldetés keretében a Discovery űrrepülőgép 2010. november elsején indulhat útnak a Nemzetközi Űrállomáshoz. A misszió céljai között a módosított Leonardo többcélú logisztikai modul feljuttatása, valamint két űrséta végrehajtása szerepel. Jelenleg ez az űrrepülés a Discovery utolsó betervezett űrutazása.

Az Endeavour űrsikló STS-134 jelű küldetése immáron bizonyos, hogy áttevődik 2011-re. Az eredeti elgondolásokban 2010 nyarán szereplő misszió előbb ez év késő novemberére csúszott át, a most bejelentett menetrendben pedig már 2011. február 26. szerepel a felszállás tervezett napjaként. Az űrbázis Alfa Mágneses Spektrométerének feljuttatását elsődleges célként hordozó űrrepülés jelenleg nem csak az Endeavour utolsó űrutazása, hanem az utolsó betervezett Space Shuttle misszió is.

Az esetleges STS-135 misszió lerepüléséről még mindig nem született döntés. Ugyan a NASA vezetősége támogatóan áll hozzá a lehetőség kihasználásához, azonban az még mindig nem világos, hogy a politikai támogatás is megvan-e. Jelenleg augusztus hónapra várható a végeleges döntés „az utolsó utáni” űrrepülőgépes küldetés sorsáról.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021