Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Space Shuttle: Az utolsó szalmaszálak
(Rovat: A Space Shuttle program, Az Űrállomás és az USA - 2010.06.24 12:00.)

A várakozásoknak megfelelően a NASA mindent megtesz azért, hogy az űrrepülőgép-flotta nyugdíjba menetele minél jobban elhúzódjon.

Az elképzelések már konkrét formát is öltöttek. Az STS-133 misszió 2010. október 29-én, az STS-134 pedig 2011. február 28-án indulna útnak a programban dolgozók szándékai alapján. A Nemzetközi Űrállomásra felszállítandó rakományok felkészítése, illetve az űrrepülőgépek startra kész állapotba hozatala jelenleg is zajlik a NASA háza tájékán.


(Kép: NASA)

Az űrsikló-flotta leállása kétségkívül küszöbön áll, azonban a programban dolgozók abban érdekeltek, hogy mindez lehetőleg minél később következzen be. Egyrészt amennyiben több idő áll rendelkezésre a felkészítések illetve a konkrét repülések lebonyolítására, annál kisebb a végzetes baleset bekövetkeztének az esélye. Másfelől minél tovább üzemben marad a Shuttle, annál később veszítik el az állásukat a programban dolgozók.

A NASA vezetése támogatóan áll hozzá a Shuttle-nyugdíjazás eltolásához. Azonban a politika, amely a pénzeszsák száját őrzi, jelenleg nem tudni, lehetővé teszi-e a leállás elodázását. Az STS-135 lerepülését támogató hangok sem halkultak el, ám mindezidáig nem született egyértelmű döntés a lehetőség kihasználásáról, illetve ki nem aknázásáról.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024