Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a Discovery
(Rovat: A Space Shuttle program, Az Űrállomás és az USA , Az Űrállomás és kontinensünk - 2009.08.29 07:00.)

Halasztásokat követően elindult a Nemzetközi Űrállomás felé a Discovery amerikai űrrepülőgép.A viharossá vált floridai éjszaka augusztus 25-én. (Képek: Stephen Clark / Spaceflight Now - fent; Ben Cooper / NASA - lent)

A nehezen előre jelezhető időjárás augusztus 25-én keresztülhúzta a NASA számításait, ezért az STS-128 jelű küldetés kezdetét először egy nappal későbbre, 26-ára halasztották. Akkor azonban a folyékony hidrogén üzemanyagot feltöltő rendszerben jeleztek hibát az érzékelők. Az utólagos ellenőrzések során – amelyek miatt tovább húzódott a start – azonban minden jól működött. Végül az űrrepülőgép augusztus 29-én, magyar idő szerint 5:59-kor startolt a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóállásáról. Az űrrepülőgép fedélzetén hét űrhajós (hat férfi és egy nő) tart a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahová elsősorban egy nagyobb teherszállítmányt, valamint az állandó legénység egy új tagját viszik (Tim Kopra helyett Nicole Stott marad fenn). Az Európai Űrügynökséget (ESA) a most másodszor repülő svéd Christer Fuglesang képviseli.

A raktérben elhelyezett Leonardo teherszállító modulban kísérleti berendezéseket szállítanak az ISS-re. Felkerül az űrhajósok számára egy új hálóhely, és a testedzésre szolgáló új COLBERT futópad is – ez utóbbit „majdnem” a népszerű amerikai tévés személyiségről, Stephen Colbertről nevezték el.

A Discovery legénységére három űrséta vár. Az elsőn az európai Columbus modul külső felületére helyeznek fel műszereket, a második alkalommal kicserélik az űrállomás egyik ammóniatartályát, a harmadik, utolsó űrsétán pedig a 2010 februárjában felszállítani kívánt Tranquility modul csatlakoztatását készítik elő, valamint felszerelnek két új GPS antennát is. A visszatérés jelenleg tervezett időpontja szeptember 10. (közép-európai idő szerint már szeptember 11. hajnala).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023