Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

STS-128: tervezett indulás augusztus végén
(Rovat: A Space Shuttle program, Az űrállomás és az USA - 2009.08.17 08:30.)

A Discovery űrrepülőgép következő, STS-128 jelű küldetése augusztus végén indulhat a tervek szerint.

Az űrrepülőgép már a 39A jelű indítóállásban állva várja, hogy ismét elindulhasson a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

A legénység kijelölt parancsnoka a 48 éves Frederick Struckow, aki immáron negyedik űrrepülésére készülhet, másodpilótája az újonc Kevin Ford lesz. A repülés során visszatér a világűrbe az első svéd űrhajós, Christer Fuglesang, aki először 2006-ban járt fent, szintén a Discovery fedélzetén. A harmadik űrrepülésére készülő Patrick Forrester, a második űrutazására váró John Olivas és az újonc José Hernández szintén a legénység tagja. Az űrrepülőgép fedélzetén jut el a világűrbe Nicole Stott, aki az űrállomás huszadik legénységéhez fog csatlakozni, míg a visszatérő űrhajós Timothy Kopra lesz, aki az STS-127-es küldetés során jutott fel a Nemzetközi Űrállomásra.


A legénység. Balról jobbra: José Hernández, Kevin Ford (pilóta), John Olivas, Nicole Stott, Christer Fuglesang, Frederick Struckow (parancsnok) és Patrick Forrester.

A jelenleg tervezett startdátum 2009. augusztus 24., ez azonban egy halasztás eredménye. Az Endeavour előző felszállása során nem várt mértékben váltak le habszigetelés-darabok a külső üzemanyagtartályról, ezért a már összeszerelt és a járműszerelő-csarnokban álló űrrepülőgép-rendszer hajtóanyagtartályán újabb teszteket kellett elvégezni, hogy várható-e ismét komolyabb mértékű hableválás. A tesztek megnyugtató eredményt hoztak, és augusztus 4-én kora hajnalban megkezdhették az űrrepülőgép kiszállítását a 39A indítóállásba. De a plusz tesztek által felemésztett idő miatt az eredetileg tervezett augusztus közepi startdátumot módosítani kellett.


A Discovery még az indítóállás felé vezető úton. Az űrrepülőgéptől balra megfigyelhető a legendás 39A indítóállás tornya, ahová nemsokára megérkezett a NASA jelenleg legidősebb még szolgálatban álló űrsiklója. (Képek: NASA)

A repülés során az első számú szállítmány a Leonardo névre hallgató teherszállító modul lesz (Multi-Purpose Logistics Module), amelyben többek között fizikai és kémiai kísérleteket szállítanak fel az ISS fedélzetére. A legénységre három űrséta is vár: az elsőt Stott és Olivas, a másodikat és harmadikat Fuglesang és Olivas végzi majd el (tehát Olivas mindhárom űrsétán részt vesz). Az első űrséta során az európai Columbus modul külső felületére helyeznek fel műszereket, a második alkalommal kicserélik az űrállomás egyik ammóniatartályát, a harmadik, utolsó űrsétán pedig a 2010 februárjában felszállítani kívánt Tranquility modul csatlakoztatását készítik elő, valamint felszerelnek két új GPS antennát is.

Ez az űrrepülés, a Discovery harminchetedik űrútja lesz a harmincadik űrrepülőgép-küldetés, amely a Nemzetközi Űrállomást látogatja meg. Az űrsikló a tervek szerint szeptember 5-én tér vissza majd a Földre. (Forrás: NASA)

Szerencsés utat, Discovery!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024