Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

STS-127: Hazatérőben az Endeavour
(Rovat: A Space Shuttle program, Az űrállomás és az USA - 2009.07.29 14:00.)

A szerelési munkák végeztével tegnap levált az űrállomásról az amerikai űrrepülőgép, hogy pénteken leszállhasson Floridában.

Az Endeavour és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szétkapcsolódása július 28-án, magyar idő szerint este, pontosan 19:26-kor történt. Ezzel egy 11 napos szerelési munka ért véget, amelynek során öt űrsétát tettek, öszesen több mint 30 órán át dolgozva az űrállomáson kívül.


Az ISS, ahogyan a távozó Endeavour űrrepülőgépről látták, miközben tettek egy „búcsúkört” az űrállomás körül. (Kép: NASA TV)

Az STS-127 jelű küldetés során az ISS személyzetének egy új tagját vitték fel, egy külső platform felszerelésével befejezték a japán Kibo kísérleti modul kiépítését, számos kísérleti eszközt helyeztek el és kisebb-nagyobb javításokat, cseréket végeztek. Felszállítottak olyan fontos tartalék alkatrészeket is, amelyek – nagy méretük miatt – jelenleg csak az amerikai űrrepülőgépek rakterébe férnek bele, így a shuttle-repülések jövőre tervezett leállítása után nem vihetők fel, ha netán szükség lenne rájuk.


Érdekes felvétel a negyedik űrsétáról: Christopher Cassidy sisakján társa, Tom Marshburn tükörképe is látható. (Kép: NASA)

Az Endeavour érkezése egyben fontos tesztje volt az ISS meglevő kapacitásainak, hiszen először fordult elő, hogy egyszerre 13 ember tartózkodott az űrállomáson. A próba sikerült, ha nem is tökéletesen. Először a vécé romlott el, aztán a levegő szén-dioxidját eltávolító rendszer hibásodott meg. Szerencsére mindkét problémán sikerült viszonylag hamar – a fellépésüket követő egy napon belül – úrrá lenni, ezért az űrhajósok feszített programjának végrehajtása nem került veszélybe.


Még teljes a létszám: búcsúünnepség az STS-127 és az ISS 20. személyzetének részvételével. (Kép: NASA TV)

Az Endeavour fedélzetén utazó hét űrhajós a tervek szerint július 31-én (pénteken), magyar idő szerint 16:47-kor száll le a floridai Kennedy Űrközpontban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024