Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

STS-127: megérkezés az űrállomáshoz
(Rovat: A Space Shuttle program, Az Űrállomás és az USA - 2009.07.18 12:30.)

Az Endeavour űrrepülőgép rendben csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Úgy tűnik, a hővédő burkolaton nincs jelentős sérülés.

A dokkolás július 17-én, magyar idő szerint 19:47-kor, néhány perccel a menetrendi időpont előtt megtörtént. Két órával később a hét űrhajós megkezdte az átszállást az ISS-re. Ezzel az űrállomáson most egyszerre rekordszámú, 13 ember tartózkodik.

Az Endeavour startja során a külső hajtóanyagtartályról levált tucatnyi szigetelésdarab meglehetős riadalmat okozott. Szerencsére a darabok a felemelkedést követően viszonylag későn (több mint 100 másodperc elteltével) szakadtak le és ütköztek az űrrepülőgép aljának. Abban a magasságban már elég ritka a légkör, gyengébbek a fellépő aerodinamikai erőhatások, így a becsapódó darabok nem tudnak akkora sérülést okozni. Mindenesetre a Föld körüli pályán, a robotkarra szerelt kamerával a szokásos módon végigvizsgálták a hővédő burkolat kritikus részeit. Egy további, ma már szintén rutinszerű vizsgálatra az ISS-hez való dokkolás előtt is sor került. Ilyenkor az űrállomásról is tudják fényképezni az űrrepülőgép hasát. Az eddigi elemzések alapján kis karcolásoktól eltekintve nem látható semmilyen lényeges sérülés.


Közeli felvétel a külső üzemanyagtartályról, annak is a hidrogén- és oxigéntartályt elválasztó középső részéről, ahonnan kisebb csíkokban vált le e borítás az Endeavour indításakor. (Kép: NASA)

A NASA mindenesetre kivizsgálja, hogy miért váltak le a szigetelésdarabok, ráadásul olyan helyről, ahonnan eddig még sosem. Könnyen meglehet, hogy a vizsgálatok miatt késik majd a következő űrrepülőgép, Discovery (STS-128) augusztus végére tervezett startja.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023