Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

STS-127: start az ötszázadikkal – ha az időjárás engedi
(Rovat: A Space Shuttle program, Az Űrállomás és az USA - 2009.07.11 11:10.)

Az Endeavour űrrepülőgép magyar idő szerint vasárnap hajnalban indulna. Ezúttal műszakilag minden rendben, de az időjárás nem valószínű, hogy kegyes lesz a hét űrhajóshoz... Pedig most indul az 500. ember az űrbe!

A kitűzött floridai startidőpont közép-európai idő szerint július 12-én 1:39. (Az eltérő időzóna miatt Cape Canaveralben ekkor még július 11-én alig múlt este fél nyolc.) Az előkészületek rendben folynak, sikerült megjavítani azt a hidrogénszivárgást, ami miatt júniusban kétszer is el kellett napolni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) készülő űrrepülőgépes küldetést.


Az időjárás nem biztató a starthoz... (Kép: NASA / KSC)

A hét kijelölt űrhajós – egy kanadai hölgy és hat amerikai férfi – közül négyen most először járnak a világűrben. Közülük az egyik űrtörténelmet is ír, hiszen ő lesz az ötszázadik ember, aki kijut Föld körüli pályára. De a négy újonc közül melyik is a szerencsés kiválasztott?

Elvileg az Endeavour pilótája, Doug Hurley, esetleg Chris Cassidy vagy Tom Marshburn, netán az ISS-legénységben maradó Tim Kopra is lehetett volna az ötszázadik. Már az eddigi űrutazásoknak az összeszámlálása sem volt kézenfekvő, hiszen előbb meg kellett határozni, hogy hol is van a Föld és a világűr határa, ez pedig állandó vitatéma a különböző szakértők között. Aztán az is kérdéses volt, hogy a mostani négy újonc közül vajon melyik lépi át ezt a határt most ötszázadikként – még ha a többiekhez képest minimális különbséggel is.


Az Endeavour (STS-127) személyzete: elöl jobbra Mark Polansky parancsnok, balra Doug Hurley pilóta. A hátsó sorban, balról jobbra: Dave Wolf, Christopher Cassidy, Julie Payette (Kanada), Tom Marshburn és Tim Kopra. (Kép: NASA)

Már az első űrhajós, Jurij Gagarin 1961-es útja előtt a nemzetközi repülőszövetség (Federation Aeronautique Internationale, FAI) 62 mérföldben (100 km-ben) határozta meg ezt a magasságot. Így – bár ennél alacsonyabb és magasabb, általában 80 és 120 km közötti értékek is közszájon forognak – tartották magukat az eredeti definícióhoz. Az elmúlt 48 évben az STS-127 útja előtt 498 fő (447 férfi és 51 nő) lépte át a világűr kijelölt határvonalát. Közülük nyolc kivételével mindenki amerikai vagy orosz űreszközökön repült, bár nemzeti hovatartozásuk szerint 36 különböző állam polgárai voltak.

Mint minden űrrepülőgépes úton, amelyen hét főből áll a személyzet, most is két csoportban foglalnak helyet az űrhajósok: négyen a shuttle első, hárman a középső részén. Az újoncok közül ketten, Hurley and Cassidy ülnek majd felül. Ugyanakkor a start során elfoglalt pozíció nem feltétlenül jelenti azt, hogy a 100 km-es határt is ilyen sorrendben lépik át. A pályára állás során az űrrepülőgép által elfoglalt pozíciók elemzése alapján úgy tűnt, hogy az elöl ülők közül Hurley lesz az első 100 km fölött. A komplikációk miatt azonban úgy döntöttek, hogy inkább „demokratikus úton”, előre kijelölik, ki lesz az ötszázadik. Az STS-127 hét űrhajósa tehát szavazott, s a végeredmény: a hivatalos Mr. 500 Chris Cassidy lesz. Ő egyébként az ISS-nél tervezett öt űrséta közül háromban is részt vesz majd.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021