Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Discovery: az első űrséta, rombolás a Földön
(Rovat: A Space Shuttle program, Az űrállomás és az USA - 2008.06.03 17:34.)

A Discovery űrrepülőgép (STS-124) sikeresen elérte az űrállomást, az űrhajósok már az első kinti munkára készülnek. Kiderült, hogy a start során az indítóállás szokatlanul komolyan megsérült.

A magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradó éjjel, 7 űrhajóssal a fedélzetén elindult űrrepülőgép június 2-án este dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Fő rakománya a japán készítésű Kibo kutatólaboratórium legnagyobb darabja (Pressurized Module, PM). E cikk megjelenésének perceiben (júnus 3-án röviddel 17 óra után) készülődik Mike Fossum és Ronald Garan az űrállomásból való kilépésre. Ez lesz összesítésben a 110. űrséta, amelynek során az ISS szerelését végzik. A tervezett hat ét fél óra során visszahozzák az ISS külső részére erősített robotkar-hosszabbítót, amelyet majd az űrrepülőgép hővédő burkolatának átvizsgálására fognak használni. Emellett előkészítik a Kibo PM felszerelését, és megpróbálják megtisztítani a rendetlenkedő napelemmozgató csuklót.


A Discovery a dokkolás után (Kép: NASA TV)

Időközben a NASA szakemberei meglepetéssel vették tudomásul, hogy a floridai Kennedy Űrközpont 39A jelű indítóállása soha nem látott mértékben megrongálódott a szombati start során. A hajtóműből kiáramló égéstermék felfogására szolgáló árokból egyes tégla- és vakolatdarabok még 450 m-es távolságra is elrepültek. A történtek kivizsgálására külön bizottságot alakítottak. Lehet, hogy csak az öregedés a fő kiváltó ok – az állást a 60-as években, az Apollo program idején építették. Sokan attól félnek, hogy eset hátráltathatja a következő űrrepülőgépes indítás(oka)t is. A NASA két űrrepülőgépes indítóállással rendelkezik Floridában (39A és 39B). Az októberre tervezett STS-125 (Atlantis), a Hubble-űrtávcső javító küldetése idejére tartalék űrrepülőt is készenlétben kell tartani, ha mentésre volna szükség. Ehhez pedig mindkép állásra szükség lesz, tehát a 39A javítását addig el kell végezni. A 39B előléptetése, mint elsődleges indítóhely, szintén gondot okoz. Ezt legutóbb 2006 decemberében használták (Discovery, STS-116), azóta pedig megkezdték az előkészületeket, hogy az épülő Ares-1 rakéta teszteléseinek helyszínévé alakítsák át.


Május 31-én, a Discovery indításakor az indítóállásból származó darabok a közeli tengervízbe csobbantak... (Kép: Ben Cooper / Spaceflight Now)


...és jutott belőlük a 450 m-re levő kerítés mellé is. (Kép: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024