Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a „japán” Discovery
(Rovat: A Space Shuttle program, Az Űrállomás és az USA , Japán és az Űrállomás - 2008.06.01 07:55.)

Az amerikai űrrepülőgép a japán Kibo kutatómodul fő egységét szállítja a Nemzetközi Űrállomásra.

A startra a floridai Kennedy Űrközpontból pontosan az előzetes menetrend alapján, magyar idő szerint május 31-én 23:02-kor került sor. A két hétig tartó utazásra hét űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), köztük hat amerikai és egy japán. Az utazás érdekessége, hogy a parancsnok, Mark Kelly ikertestvére, Scott is űrhajós. Karen Nyberg pedig pontosan az ötvenedik nő, aki a világűrbe jutott. A Discovery csatlakozása az űrállomáshoz hétfőn várható (hazai idő szerint este 8 körül). Az STS-124 jelű küldetés tervezett befejezési ideje június 14.


(Kép: C. Miller/Spaceflight Now)

A turistabusz-méretű japán egység (Kibo - Pressurized Mudule) a felszerelése után az ISS legnagyobb méretű egyedi modulja lesz. Az űrhajósok három űrsétát tesznek. A legnagyobb szerelési feladat természetesen a Kibo elhelyezése és „felélesztése” lesz, amibe beletartozik a modul saját robotkarjának a felszerelése és a korábban feljuttatott kisebb tárolóegység átmozgatása. Meg szeretnék javítani még az ISS hibás vécéjét, amelyhez egy új szivattyút szállítanak.

Az ISS háromfős, 17. állandó személyzetében Greg Chamitoff váltja majd a most fenn dolgozó Garrett Reismant.

A mostani űrrepülőgépes start az idei évben a harmadik, s még kettő követheti. Az sorrendben a 123. űrrepülőgépes út, az ISS-hez pedig a 26. A Discovery ezelőtt összesen 34 küldetést teljesített. A Columbia 2003-as katasztrófája óta megszokhattuk, hogy az űrrepülőgép külön meghosszabbított robotkarja segítségével az űrhajósok közvetlenül a start után egy napot azzal töltenek, hogy kívülről átvizsgálják a hővédő burkolatát, esetleges sérülések jután kutatva. Most erre nem kerülhet sor a megszokott részletességgel, egyszerűen azért, mert a raktérben már nem fért el a pótkar a hatalmas Kibo modul mellett. Ugyanakkor az Endeavour előző útja során az ISS-en hagyta a robotkart. Az űrállomás elhagyása után így sort keríthetnek a részletes vizsgálatokra is, hogy megbizonyosodjanak a leszállás biztonságosságáról.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021