Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrrepülőgépes indítások 2008-ban
(Rovat: A Space Shuttle program - 2008.05.23 14:32.)

A NASA új startdátumokat hozott nyilvánosságra az idei évből még hátralevő űrrepülőgépes küldetésekhez.

A legközelebbi start időpontja továbbra is ennek a hónapnak a vége, május 31. A Discovery (STS-124) már a floridai indítóállásban várja a nagy napot, amikor a japán Kibo kutatómodul fő eleme elindulhat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.


A Discovery személyzete (balról jobbra): Gregory E. Chamitoff (újonc), Michael E. Fossum (korábbi repülése: STS-121), Kenneth T. Ham (pilóta, újonc), Mark E. Kelly (parancsnok, STS-108 és 121), Karen L. Nyberg (újonc), Ronald J. Garan (újonc) és Akihiko Hoshide (újonc, a JAXA japán űrügynökség képviseletében). (Kép: NASA)

Az Atlantis (STS-125) a legfrissebb tervek szerint október 8-án indulhatna a Hubble-űrtávcső utolsó nagyjavítására. Az eredetileg augusztus végére beütemezett munka azért csúszik, mert késve érkeznek egyes alkatrészek, különösen a külső üzemanyagtartályok. Másrészt az Endeavour űrrepülőgépet is elő kell készíteni tartaléknak arra az esetre, ha az Atlantis űrhajósait valamilyen nem várt súlyos műszaki hiba miatt menteni kellene (plusz két tartály).

Ezután az Endeavour (STS-126) ismét az ISS-t látja el utánpótlással, startját október közepéről november 10-ére tolták el. Az STS-126 utáni repülésekről később döntenek, egyelőre nem hirdettek végleges időpontokat. Az már biztosnak látszik, hogy a Hubble-szervizelés után az Atlantis még két alkalommal repülhet, hogy a három űrrepülő váltogatásával hatékonyabban tudják kihasználni a rendelkezésre álló időt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024