Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tíz éve szolgál a Pille az ISS/Zvezdán
(Rovat: A Pille, Hazai kutatóhelyek és űripar , Az űrállomás és Oroszország - 2013.09.23 09:15.)

2003. augusztus 29-én indult a Progressz M-48 teherszállító űrhajó fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézetben a BL-Electronics Kft. közreműködésével fejlesztett Pille-MKSz dózismérő rendszer.

A Pille-sorozat legkorszerűbb tagjával – lehetőségeihez mérten – Magyarország is hozzájárul az űrállomás üzemeltetéséhez. Az eredetileg tíz darab termolumineszcens dózismérőből és egy fedélzeti kiolvasóból álló műszeregyüttes feladata, hogy az ISS Zvezda modulján – a szolgálati rendszer részeként – mérje az űrhajósokat érő kozmikus sugárzás károsító hatására jellemző dózist.


A Pille-MKSz műszeregyüttes a felbocsátáskor használt védőzsákban.

A Pille rendszert Jurij Malencsenko orosz űrhajós, az ISS 7. expedíciójának tagja tíz évvel ezelőtt, 2003. szeptember 22-én helyezte üzembe a moszkvai Repülésirányító Központból kapott szóbeli utasítások alapján, minthogy a Pille kezelésére ő még nem lett kiképezve. A szolgálatszerű méréseket októberben indította el az arra már a földi edzéseken betanított Alekszandr Kaleri, a 8. expedíció fedélzeti mérnöke.

A dózismérők többsége az űrállomás egyes pontjain – elsősorban a Zvezdán belül, de esetenként más modulokban, az ATV európai teherűrhajóban, vagy egy parkoló Szojuz űrhajóban – méri egy-egy hónapon át az ott jellemző dózisértékeket. Az űrállomáson kívül dolgozó asztronauták (a NASA űrhajósai is!) minden esetben visznek magukkal Pille dózismérőt; jelenleg sincs az űrállomáson más dózismérő, mellyel az űrséták alatt kapott többletdózist mérni lehetne. Egy Pille dózismérőt a kiolvasó készülék másfél óránként (keringésenként) automatikusan kiolvas, ezzel nagy időbeli felbontású adatokat szolgáltatva.

A Pillét az egymást követő expedíciók valamelyik orosz űrhajósa kezeli, majd hozza le memóriakártyán a Földre az előző fél év mérési adatait. Igen hasznos tudományos és kalibrációs méréseket végzett a Pillével mindkét útja során Charles Simonyi magyar származású űrturista; második útja alkalmával négy új dózismérőt is felvitt az ISS-re.


Charles Simonyi mér a Pillével az ISS Zvezda moduljában.

Időközben két, lecsökkent érzékenységű dózismérőt kivizsgálás céljából visszahoztak az űrállomásról, így jelenleg ott tizenkét dózismérőnk üzemel. Az elmúlt tíz évben a Pillével már mintegy 35 000 mérést végeztek!

A Pille máig kifogástalanul működik, de garanciális ideje már rég lejárt. Emiatt kell a közeljövőben a kiolvasó készüléket egy új példányra lecserélni.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén folyó, a Pille dózismérő rendszerrel végzett 2013. évi vizsgálatok részben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával, az URKUT_10-1-2011-0009 szerződés keretében folytak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024