Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az utolsó űrsikló Pille-könnyű magyar terhe
(Rovat: A Pille, Az Űrállomás és az USA , Az Űrállomás és Oroszország - 2011.07.22 07:15.)

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiépítésének még aránylag kezdeti fázisában elkészült, és Magyarország hozzájárulásaként úgy a NASA-nak, mint az RSA-nak (Orosz Űrügynökség) felajánlásra került a Miren korábban már sikeresen használt, új generációs Pille dózismérő rendszer ISS-re adaptált változata.

A NASA a Pillét az ISS amerikai modulján (Destiny) kiépítendő biológiai labor kiszolgálására szánta. Alapvetően azt kívánták vele mérni, hogy a biológiai kísérletek során a céltárgyak mekkora dózist szenvednek el. A műszert a Discovery űrsikló 2001. március 8-án, az STS-102-es misszió során vitte fel a Nemzetközi Űrállomásra. Hamarosan működésbe is lépett: az ESA „kikölcsönözte”, és a DOSMAP kísérlet keretében Jim Voss űrhajós négy és fél hónapon keresztül több mint 1700 sikeres fedélzeti mérést hajtott vele végre.


Jim Voss a most a Földre visszatérő Pillével az ISS fedélzetén, 2001-ben. (Kép: NASA)

A NASA az ISS biológiai laboratóriumának kiépítését és működtetését a költségvetés kurtítása miatt időközben leállította, a NASA-Pille „munka nélkül maradt”. 2003-ban viszont az ISS Zvezda moduljára juttatták a Pille Orosz Űrügynökségnek szánt példányát, amit az ISS orosz szegmensét üzemeltető Enyergija cég a szolgálati rendszer részeként folyamatosan használ, többek között a kozmonauták személyi dózisának mérésére nagy napkitörések és űrséták alatt. A NASA-nak az űrhajósok dózisterheléséért felelős részlege többször kísérletet tett arra, hogy a NASA-Pillét az amerikai szolgálati rendszerbe integrálják, de ez – elsősorban helyi ellentétek és belső hatalmi harcok miatt – rendre kudarcba fulladt. Így aztán a NASA szakemberei rendszeresen felhasználják az orosz Pille mérési eredményeit; legújabban a NASA űrhajósai is magukkal viszik űrsétáik alkalmával „orosz” dózismérőinket.

A NASA szakemberei változatlanul igényt tartan(án)ak „saját” Pilléjükre, és a későbbiekben tervezik még annak használatát. Félnek azonban attól, hogy az űrsiklórepülések megszűntével, és tekintettel az ISS-en belüli véges raktározási lehetőségre, a Pille előbb-utóbb kiselejtezett szemétként valamelyik kiszolgált Progressz teherűrhajón elégve fejezné be pályafutását. Így aztán úgy döntöttek, hogy az utolsó shuttle-repülés végén az Atlantisszal visszahozzák a Földre a NASA-Pillét, tanácsaink alapján kitörlik a dózismérőkből az egy évtized alatt felhalmozódott dózist, és újra kalibrálják azokat.

Így lett a számunkra, űrkutatók számára oly szomorú eseménynek, az emberiség egyik legnagyszerűbb műszaki alkotása utolsó repülésének magyar vonatkozása is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021