Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Charles Simonyi újra mér a Pillével (1. rész)
(Rovat: A Pille, Simonyi űrrepülése - 2009.02.19 09:00.)

Március 25-re tervezik a Szojuz TMA-14 űrhajó startját, melynek fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 19. állandó legénységének két tagja mellett második űrturista-útjára indul Charles Simonyi is.

A tervekről korábban az Űrvilág már többször beszámolt. Köztudott, hogy a magyar származású űrhajós két évvel ezelőtt végrehajtott első repülése alatt igen értékes méréseket végzett az ISS Zvezda modulján folyamatosan működő magyar, az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézetben (AEKI) kifejlesztett és elkészített Pille-MKSz sugárdózismérő berendezéssel.

A Magyar Űrkutatási Irodával folytatott levelezése során Simonyi még tavaly októberben felajánlotta, hogy amennyiben lehetséges és szükséges, ezúttal is végezne méréseket a Pillével; felajánlását a Pille kutatóközössége örömmel elfogadta. Azonnal megkezdtük a program egyeztetését orosz partnerünkkel, a moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézettel (IMBP), az ISS-t orosz részről üzemeltető RSC Enyergija vállalattal, valamint az űrturista-utakat bonyolító Space Adventures céggel.

Időközben a Pille-Simonyi-2 Experiment névre elkeresztelt program elnyerte végleges formáját. Charles Simonyi január elején Moszkvába „költözött”, és megkezdte Csillagvárosban a repülésre történő felkészülést. A két héttel későbbi víkendet Budapesten töltötte, itt találkozott Svédországból ideérkező feleségével. Január 24-én együtt keresték fel a KFKI-t, ahol megmutatta neki édesapja, Simonyi Károly emléktábláját. Ezt követően Both Elődnek, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetőjének, Apáthy Istvánnak, Csőke Antalnak és Deme Sándornak, az AEKI témában érdekelt munkatársainak a részvételével részletesen megbeszéltük az ISS-en végrehajtandó méréseivel kapcsolatos feladatokat. Elmondta, hogy repüléséig már nem megy haza Amerikába, a hátralévő időt Csillagvárosban tölti. Érdekes epizódokat mesélt előző útjáról, a kiképzésen történtekről. Egyebek mellett javasolta, hogy növeljük meg a Pille dózismérőkön a tépőzárak felületét, mert két évvel ezelőtti tapasztalata alapján azok nem mindig tapadnak megfelelően az ISS falához.


Programegyeztetés Charles Simonyival a KFKI AEKI-ban. (Both Előd felvétele)

Ugyanebben az időszakban készült el az a négy új Pille dózismérő, melyet Charles magával visz az űrállomásra. A szükséges tesztek, kalibrálás és besugárzás után január 29-én adtuk át azokat az IMBP intézetünkben tartózkodó képviselőinek. Nemrég került sor Simonyi első hivatalos „Pille-edzésére” Moszkvában, az Enyergija cég „Pille-csapatával”. (Régen az orosz, ESA-, NASA-űrhajósok hivatalos betanítását mi magunk végezhettük. Ma már a NASA-nál is, Csillagvárosban is ezt az oktatásra szakosodott, profi csapat végzi; abban se mi, se pl. az IMBP képviselői közvetlenül nem vehetnek részt.)

A cikk hamarosan következő második részében részletesen ismertetjük Charles Simonyi Pille-mérési programját.

Apáthy István, Deme Sándor
(AEKI)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024