Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Simonyi Pille-mérései az űrállomáson (1)
(Rovat: A Pille, Simonyi űrrepülése - 2007.07.25 07:06.)

Charles Simonyi, a második magyar űrhajós és az első magyar űrturista a közelmúltban négy tudományos kísérletben is részt vett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.

Ezek egyike volt a Magyar Űrkutatási Iroda és az Orosz Űrügynökség megállapodása alapján végzett, „Pille-Simonyi” elnevezésű méréssorozat, melyet az űrállomás orosz szervíz-modulján (Zvezda) 2003 ősze óta folyamatosan üzemelő, tíz dózismérőből és egy kiolvasó készülékből álló Pille-MKSz rendszerrel hajtott végre. A Pille a Zvezda ún. szolgálati rendszerének egyik alapműszere, mellyel rendszeresen mérik az annak egyes pontjain fellépő ill. űrséták alatt az űrhajósokat érő, a kozmikus sugárzás által okozott dózisterhelést.

Az első, még „ős”-Pille dózismérőt Farkas Bertalan használta 1980-ban a Szaljut-6 űrállomáson; külön öröm volt a magyar űrkutató közösség számára, hogy a Pillével annyi év után újra magyar űrhajós mért. A magyar űrturista ez év február közepén, a repülésre való felkészülése alatt intézetünket is felkereste (ld. lent korábbi cikkünket), ahol tájékoztatást kapott a Pille működésének alapjául szolgáló dozimetriai alapfogalmakról és a készülékkel korábban a világűrben végzett mérések eredményeiről, valamint elsajátította a Pille rendszer kezelését.

Charles Simonyi április 7-én startolt Bajkonurból a Szojuz TMA-10 űrhajó fedélzetén, mely 9-én kapcsolódott az űrállomáshoz. A Földre való visszatérésére a Szojuz TMA-9 űrhajóval április 21-én került sor.

A „Pille-Simonyi” űrkísérlet első lépéseként április 10-én Mihail Tyurin orosz űrhajós a Zvezdán lévő korábbi, szokásos mérőhelyekről „begyűjtötte” a dóismérőket. Ezeket Simonyi a Pille készülékkel egymás után kétszer (ill. a továbbiakban a személyi dózisának mérésére szolgáló dózismérőt háromszor) is kiolvasta, majd az előírt új mérőpontokon elhelyezte. Egy dózismérőt végig magával hordott, egy további dózismérőt a hálózsákjában helyezett el. Négy dózismérőt az orosz fejlesztésű RMS sugármonitorozó rendszer DB-8 szilícium félvezető-detektorai mellé telepített, lehetővé téve a DB-8- és Pille-mérések eredményeinek összehasonlítását (eddig egy-egy Pille-detektor az RMS R-16 jelű ionizációs kamrái mellett mért). Egy további Pille dózismérő a padlón található ablak mellé került, ahol eddig dózismérés nem történt.


Charles Simonyi a Pillével mér az ISS Zvezda fedélzetén

Simonyi személyi dózismérőjét a továbbiakban naponta kiolvasta, ezzel időben nagy felbontású adatsort kaptunk az őt ért személyi dózisterhelésről. A többi dózismérő (ismét kétszeri) kiolvasására április 18-án, repülésének végén került sor. Ezek a dózismérők adatokat szolgáltattak az expozíciós helyükön az előző nyolc nap alatt mért átlagos dózisteljesítményről. A magyar űrhajós visszatérésekor memóriakártyán magával hozta a Pille előző fél éves méréseit tartalmazó adatokat, illetve egy második („Simonyi” kódjelű) memóriakártyán saját méréseinek eredményét. A kártyákat május elején vették ki a Szojuz szállító-konténeréből, majd eljuttatták a moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézetbe. Orosz kollégáink a memóriakártyák adatait júniusban küldték el nekünk interneten, azok feldolgozásának eredményeit a cikk következő részében röviden ismertetem.

(Folytatjuk!)

Apáthy István
(KFKI Atomenergia Kutatóintézet)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024