Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jubiláltunk: egy éve működik üzemszerűen az ISS / Zvezdán a Pille
(Rovat: A Pille, Az Űrállomás és kontinensünk - 2004.11.02 10:12.)

Mint arról még az elmúlt évben beszámoltunk, tavaly augusztus végén szállította a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) egy Progressz teherűrhajó a KFKI Atomenergia Kutatóintézetben (KFKI AEKI) kifejlesztett Pille-MKSz termolumineszcens dózismérő rendszert: tíz dózismérőt és egy kiolvasó / kiértékelő berendezést. Ez utóbbit Jurij Malencsenko, a 7. expedíció parancsnoka az ISS Zvezda nevű orosz modulján múlt szeptemberben sikeresen üzembe helyezte, de a rendszeres, szolgálatszerű mérések csak októberben kezdődtek meg, és a 8. expedíció fedélzeti mérnökének, Alexander Kalerinek a nevéhez fűződnek.

A dózismérők túlnyomó részét a Zvezda modul különböző pontján helyezték el, többek között az orosz „R-16” ionkamrás sugárzásmérő közelében, utóbbi esetben összehasonlító mérések végzésére. Ezeket a dózismérőket havi rendszerességgel olvassák ki, de egy részüket rendkívüli események idején speciális mérésekre használják Ilyen esemény volt tavaly október végén / november elején a rendkívül intenzív naptevékenység; ekkor tíz napon át mindkét űrhajós személyi dózisterhelését naponta kétszer ellenőrizték, Pille dózismérőkkel. Hasonkóképpen, Pille dózismérőkkel mérik az asztornauták járulékos dózisterhelését űrséták alatt is (a 8., illetve 9. expedíció fél-fél éves repülése alatt egyszer, illetve négyszer léptek ki az űrhajósok az ISS-ből).

A kilvasó készülék – a fenti dózismérők ritkán előforduló ún. kézi kiolvasása közötti hosszú időszakban – másfél óránként (keringésenként) automatikusan kiolvassa a folyamatosan benne tartott dózismérőt, nagyfelbontású adatokat szolgáltatva a pályamenti dózisteljesítmény mindenkori értékéről. E kiolvasások eredménye is a készülék cserélhető memóriakártyáján kerül rögzítésre, melyet a legénység váltásakor hoznak vissza a Földre.


A Pille kezelését ez év áprilisától Gennagyij Padalka, a 9. expedíció parancsnoka vette át, őt pedig most októberben Szalizsan Saripov, a 10. expedíció fedélzeti mérnöke váltotta. A 8. expedíció ideje alatt összegyűlt több, mint 2800 mérés adatait idén májusban kaptuk kézhez, és az elsődleges feldolgozás utáni eredményeket júliusban Párizsban, a 35. COSPAR konferencián, ill. szeptemberben, a Bécsben tartott 9. ISS Sugárzásmonitorozási Nemzetközi Munkaértekezleten ismertettük. Az elmúlt fél év mérési adatai a 9. legénység sikeres visszatérése nyomán, rövid időn belül szintén rendelkezésünkre állnak majd, azok feldolgozására is hamarosan sor kerül.

Apáthy István (KFKI AEKI)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021