Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Boldog szülinapot ISS-Pille! (2. rész)
(Rovat: A Pille, Álmuk a világűr , Az Űrvilágnak nyilatkoztak - 2003.03.10 09:05.)

Immár két éve, 2001. március 8-án indult a világűrbe a Discovery amerikai űrrepülőgép, fedélzetén többek között a hazai űrtevékenység egyik legsikeresebb produktumával – a Pille sugárzásmérővel. A Discovery két nappal később, március 10-én csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, amely azóta a legújabb Pille lakóhelye. Apáthy Istvánt és Deme Sándort a KFKI AEKI munkatársait cikksorozatunk második (befejező részében) a közeli jövőről faggatjuk.

ŰRVILÁG: Használják-e jelenleg is a Pillét az ISS űrhajósai?

Apáthy István: Sajnos nem. A NASA az ISS Destiny biológiai laborfelszerelés részeként kezeli, feladata a biológiai kísérleti minták dózisterhelésének mérése lenne. Pénzhiány miatt a biológiai labor kiépítését időközben elhalasztották, legkorábban 2005-ben kerül rá sor. A Pille eddigi használata az ISS-en is csak annak köszönhető, hogy az ESA kölcsönkérte azt a NASA-tól a DOSMAP kísérlet részére, amely sikeresen be is fejeződött.


James Voss a Pillével a Destiny-ben

ŰRVILÁG: Mik a további tervek a Pillével kapcsolatban?

Deme Sándor: Az ütemterv szerint idén májusban kéne az ISS-re jusson a Pille "orosz" változata egy Progressz teherűrhajó fedélzetén. A Zvezda modulban elhelyezve, annak szolgálati részeként az orosz űrhajósok személyi dozimetriai eszköze, valamint kísérleti mérések eszköze lesz. Űrsétákon is rendszeresen mérnek majd vele, az orosz űrruhákon már ott van a Pille dózismérőknek kialakított zseb! Tartunk azonban attól, hogy egyelőre nem lesz hely számára a Progresszen az űrrepülőgépes utak szüneteltetése miatt – hisz elsősorban az ISS-en lévő űrhajósok alapellátásáról kell majd gondoskodni.

Ezzel párhuzamosan legalább ennyire fontosnak tartom, hogy befejezéséhez közeledik a Pille olcsóbb, sorozatgyártásra alkalmas, földi, kereskedelmi változatának a kifejlesztése. Ennek a neve azonban már más lesz, és csak mérési elvében hasonlít a jelenlegi Pillékhez.

ŰRVILÁG: Nyilván nem a Pille az egyetlen fontos fejlesztésük. Min dolgoznak most?

Deme Sándor: A közelmúltban két, a Rosetta leszállóegységre szánt mérőműszer fejlesztésében is részt vettünk. Szomorú, hogy a Rosetta startját elhalasztották.
Résztveszünk egy kombinált, félvezető-detektorokkal és szcintillátorral működő, német-magyar dózismérő műszer kifejlesztésében és elkészítésében (EUTEF-DOSTEL), mely a Nemzetközi Űrállomás (ISS) európai laboratóriumi moduljának (Columbus) külső platformján mér majd.
Tervezzük egy magyar, félvezető detektorokkal működő, a sugárzási paramétereket mérő spektrométer kifejlesztését is, mely a Pille méréseit egészítené ki.

ŰRVILÁG: Köszönjük a beszélgetést, és további sikereket kívánunk!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023