Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

26 műhold Kaliforniából
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Kis űreszközök nagy szerepe , SpaceX - 2023.12.02 12:15.)

Dél-Koreai kémműholddal, Írország első saját űreszközével, valamint 24 másik hasznos teherrel indult a SpaceX Falcon-9 rakétája.

A start december 1-jén magyar idő szerint 19:18-kor történt az Amerikai Űrhaderő Vandenberg bázisának 4E indítóhelyéről.


A rakéta B1061-es sorszámú első fokozatát 17-edik alkalommal használták. Újabb korábban a Crew-1 és Crew-2 űrhajós küldetéseket is ez indította a Nemzetközi Űrállomáshoz, de részt vett a SpaceX negyedik és ötödik Transporter költségmegosztásos repülésében is. A mostani volt az első alkalom, hogy egy 15-nél többször repült fokozatot a SpaceX nem a saját Starlink rendszerének bővítésére, hanem külső megrendelők műholdjainak felbocsátására használt. A fokozat egyébként most is rendben visszajutott, ezúttal a szárazföldre, a Vandenberg támaszpont területre (Landing Zone-4) ereszkedett le a startot követő 8 és fél perc elteltével. (Kép: SpaceX)

A mostani költségmegosztásos indítás során a fő hasznos teher a dél-koreai 425-ös projekt első, nagy felszíni felbontásra képes optikai kémműholdja volt. A projektről épp a start napjának reggelén tettünk említést novemberi ázsiai hírmozaikunkban. A megrendelő a Koreai Köztársaság Védelmi Fejlesztési Ügynöksége (Agency for Defense Development, ADD) volt. A látható és infravörös hullámhosszakon érzékeny űreszköz akár 30 cm-es felszíni felbontásra is képes lesz alacsony Föld körüli pályáról. Ez az ország első katonai kémműholdja, de 2025-ig a 425-ös projekt keretében még négy társának felbocsátását tervezik. Azok azonban az apertúraszintézis elvén működő radaros (synthetic aperture radar, SAR) műholdak lesznek. Fejlesztőik a Thales Alenia Space, az Aerospace Industries Ltd. és a Hanwha Systems Corporation. A szerződéses összeg állítólag 930 millió amerikai dollár. A rendszer műholdjai 600 és 700 km körüli magasságú poláris pályákra kerülnek, a veszélyes szomszéd, Észak-Korea területét 2 óránként lesznek képesek megfigyelni. A radaros műholdakat még a felhőborítás és az éjszaka sem zavarja. A mostani első indítás röviddel azután történt, hogy az észak-koreaiaknak sikerült felbocsátaniuk első saját kémműholdjukat – még ha annak képességei minden bizonnyal messze el is maradnak a déliekéitől.

A további 25 hasznos teher között kisebb amerikai, japán, olasz, örmény, ausztrál és argentin űreszközök is találhatók, de bő tucatnyinak a kilétét nem is fedték fel. Nem úgy az EIRSAT-1 (Educational Irish Research Satellite-1) nevű, 2 egységnyi (2U) CubeSat méretkategóriájú űreszközét, amely az ország első saját műholdja. Építői a University College Dublin hallgatói, a projektben az Európai Űrügynökség (ESA) Oktatási Irodája volt segítségükre. Fedélzetén három kísérlet repül, a fő műszerrel gamma-kitörések detektálását tervezik. Az írek pályázata a 2017-es ESA Academy Fly Your Satellite! program pályázatának nyertese volt.


Az EIRSAT-1 kinyitott antennával. (Fantáziakép: EIRSAT-1 Team)

Ugyancsak ESA-vonatkozású az olasz SITAEL cég μHETSat nevű eszköze, amelyen egy xenonnal működő innovatív ionhajtóművet tesztelnek. A Falcon-9 rakétán repült az apró műholdak együttes pályára juttatására specializálódott olasz D-Orbit cég tizenharmadik küldetése. A mostani ION műholdkivetőjük (SCV-014) Daring Diego néven futott.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024