Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikeres start Észak-Koreából?
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2023.11.22 15:45.)

A harmadik próbálkozásra pályára kerülhetett az ország állítólagos első kémműholdja.

A Malligyong-1 (jelentése: távcső) műhold korábbi példányait idén májusban és augusztusban is megpróbálták Föld körüli pályára juttatni, de a startok kudarccal végződtek. Most november 21-én magyar idő szerint 14:42-kor az ország északkeleti részén, a kínai határhoz közel fekvő Sohae bázisról emelkedett fel újra a Chollima-1 hordozórakéta, amelynek egyúttal ez volt az első sikeres indítása – számolt be róla az észak-koreai hírügynökség.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban (KNDK) készült űreszköz a hírek szerint dél-koreai és amerikai célpontok fényképezésére szolgál, de az egyik kudarccal végződött start után a tengerből kihalászott darabok alapján külföldi szakértők kételkednek abban, hogy az űreszköz különösebben hasznos megfigyelések végzésére lenne képes. Mindenesetre maga az előre bejelentett rakétaindítás élénk tiltakozást váltott ki a térségben. Japán és Dél-Korea is egyértelműen a diktatúra ellen bevezetett ENSZ szankciók megsértésének tekinti a rakétákkal végzett kísérleteket, még akkor is, ha azok – mint a mostani esetben – űrindítási célt szolgálnak.

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun személyesen tekintette meg a startot, amelyet októberről halasztottak mostanra. A sikeres pályára állítás független külföldi megerősítése egyelőre várat magára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024