Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kozmosz-2567
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2023.03.24 06:15.)

Rejtélyes célú orosz katonai űreszköz – feltehetően egy nagy felbontásra képes kémműhold – indult tegnap Pleszeckből.

A hivatalos hírügynökségi közleményből lényegében csak a hordozórakéta típusát (Szojuz-2.1a), a felbocsátás helyét (Pleszeck) és idejét (március 23-án magyar idő szerint 7:40) lehetett megtudni. Az orosz katonai műhold a szovjet korszakig visszavezethető hagyomány szerint a Kozmosz elnevezést és a 2567-es sorszámot kapta. A közleményben szó van még olyan jól ismert dolgokról, mint hogy a Szojuz-2.1a rakéta gyártója a Volgamenti szövetségi körzetben fekvő Szamara városában működő Progressz vállalat, és hogy a hordozóeszköz az első szovjet interkontinentális ballisztikus rakéta, az R-7 „leszármazottja”. Ilyen rakétákkal indítanak manapság műholdakat, de a Nemzetközi Űrállomásra tartó Szojuz emberes és Progressz teherszállító űrhajókat is.


Egy korábbi, 2016-os Szojuz-2.1a start a katonai kezelésben levő észak-oroszországi starthelyről. (Kép: Orosz Védelmi Minisztérium)

Hogy most miféle műhold volt a Szojuz-2.1a hasznos terhe, arról kivételesen még a külföldi elemzőknek sem volt előzetesen megalapozott gyanúja. A start előtti hetekben például feltételezték, hogy az orosz GLONASSZ műholdas navigációs rendszer újabb típusú műholdja kerül majd pályára, de erről végül nincsen szó. A jelek szerint a Barsz-M sorozat negyedik, 4L jelzésű tagjáról lehet szó. A Barsz-M nagyfelbontású orosz optikai kémműholdak 2015-ben kezdett sorozata, eddigi példányai 2015 februárjában, 2016 márciusában és 2022 májusában indultak (ld. korabeli híradásainkat a lap alján). Mindegyik Pleszeckből, egy-egy Szojuz-2.1a rakétával állt pólusközeli napszinkron pályára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024