Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kozmosz-2558: mi után kémkedhet?
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Orosz alkalmazási holdak - 2022.08.03 12:15.)

A hétfőn indított orosz katonai műholdról azt gyanítják, hogy egy nemrég felbocsátott amerikai katonai műholdat szeretnének „közelebbről megnézni” vele.

A Kozmosz-2558 jelzésű űreszköz augusztus 1-jén magyar idő szerint 22:25-kor startolt az észak-oroszországi Pleszeckből, egy katonai irányítás alatt működő bázisról. Az elnevezés a szovjet időkre visszanyúló régi hagyomány szerint egy katonai célú műholdra utal. (Az első a sorozatban az 1962-ben felbocsátott, más néven Szputnyik-11 műhold volt.) Az amerikaiaknál azokat a műholdakat, amelyeknek a funkcióját nem szeretnék a nyilvánosság elé tárni, USA jelöléssel és egy sorszámmal látják el. Mint látni fogjuk, a mostani orosz indításhoz is köze lehet egy ilyennek, az USA-326 kémműholdnak.

A Kozmosz-2558 egy Szojuz-2.1v rakétával és Volga végfokozattal érte el az alacsony, pólusközeli napszinkron pályát. Feladatáról természetesen semmit sem árultak el, de megalapozottnak tűnő spekulációkat azért lehet olvasni. Az első gyanús körülmény, hogy a pálya látszólag egyezik a tavaly februárban Kaliforniából egy Falcon-9 rakétával indított amerikai kémműholdéval. A start kódja NROL-87 volt. Az USA-326 pályamagassága 512 km, pályahajlása 97,4°. Valószínűleg egy kísérleti optikai felderítő műholdról van szó, de persze amerikai részről sincs nyilvánosan elérhető információ.

Ami még érdekesebb, hogy röviddel ezelőtt, látszólag az USA-326-ról leválva egy új objektum jelent meg. A műholdkövetők szerint pályamagassága lényegesen alacsonyabb, 348 × 388 km. Nem világos, hogy egy űrszemétdarabról, vagy egy szándékosan kibocsátott kisebb űreszközről van-e szó. Vannak olyan vélemények, hogy az oroszok éppen ennek kiderítésére bocsátották most fel a saját „vizsgálódó” műholdjukat. Nem ez lenne az első ilyen eset. Bár hivatalosan (természetesen) sosem erősítették meg, a 2019 novemberében felbocsátott Kozmosz-2542/2543 párosnak hasonló lehetett a feladata. Mind az orosz, mind az amerikai műholdak mozgása mindenesetre megfigyelhető, így a követők hamarosan többet is megtudnak majd arról, hogyan alakul az egymáshoz viszonyított helyzetük.

A Szojuz rakéták 2013 végén bemutatkozott könnyű, 2.1v jelű változatát egyébként most alkalmazták nyolcadik alkalommal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021