Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

USSF-12
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2022.07.02 07:15.)

A címben szereplő, két műholdat pályára állító küldetést az Egyesült Államok Űrhadereje számára indította egy Atlas-5 rakéta Floridából.

A rövidítés az Űrhaderőre (United States Space Force) utal. A felbocsátott technológiai kísérleti műholdak pontos műszaki paraméterei nem ismertek ugyan, de azért elég sokat lehet róluk tudni. A United Launch Alliance (ULA) Atlas-5 hordozórakétája július 2-án, magyar idő szerint 1:15-kor emelkedett a magasba a Cape Canaveral támaszpont 41-es starthelyéről.


A rakéta első fokozata a start előkészületei közben, május végén rákerült a mobil platformra, amellyel később kiszállították az indítóállásba. A mostani küldetés az Atlas-5 rakéták számára még hátra levő 23-ból egy egyik. A típust a készülő – és valószínűleg már csak 2023-ban bemutatkozó – Vulcan hordozórakétákkal tervezik felváltani. (Kép: ULA)

Az USSF-12 repülés keretében két külön műhold kerül 36 ezer km magas geostacionárius pályára. A fő hasznos teher, a WFOV (Wide Field of View, jelentése széles látómező) egy új generációs megfigyelő műholdtípus tesztpéldánya, amellyel ellenséges rakétaindításokat detektálhatnak és szükség esetén időben riaszthatják a földi telepítésű rakétavédelmi rendszereket. Építője a Boeing leányvállalata, a Millennium Space Systems. Ha a technika beválik a gyakorlatban, ezt alkalmazzák majd az Űrhaderő OPIR (Overhead Persistent Infrared) programjában. Ez váltja majd fel a jelenleg üzemelő SBIRS (Space Based Infrared System) nevű rendszert. Az építője szerint a 3 tonna tömegű WFOV várható működési élettartama 3–5 év.


A rakéta orrburkolatát, rajta a küldetés jelvényével, alatta pedig a titkos műholdakkal június 15-én emelték a rakéta tetejére. (Kép: ULA)

Az Atlas-5 második – alul elhelyezkedő, másodszorra önállósodó – műholdutasa az USSF-12 Ring nevet viseli. A név a gyűrű alakú felépítésére utal, amelyen körben különféle kísérleteket és prototípusokat tudnak elhelyezni, hogy kipróbálják azokat a Föld körüli környezetben. Ugyancsak lehetőség van később önálló pályára kerülő kisebb műholdak felszállítására. Az USSF-12 Ring gyártója a Northrop Grumman.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024