Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy Kaliforniából, egy Floridából
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Lássuk és halljuk egymást , SpaceX - 2022.06.20 07:15.)

Szombaton és vasárnap egy-egy Falcon-9 rakéta állított pályára műholdakat az Egyesült Államok két átellenes patjáról.

Mindez pedig egy pénteki, ugyancsak floridai start után következett, amelynek során 53 új tagot bocsátottak fel a Starlink internetes műholdseregébe.

A SpaceX hordozórakétája június 18-án, magyar idő szerint 16:29-kor az Amerikai Űrhaderő kaliforniai Vandenberg támaszpontjáról indította a német hadsereg SARah-1 nevű radaros felderítő műholdját.


A közel 4 tonnás SARah-1 alacsony Föld körüli pályán. (Fantáziakép: Airbus)

Az űreszköz egy amerikai dollárban számolva közel egymilliárdos program kezdete. A teljes rendszer három műholdból áll majd, az első példányt 2013-ban rendelték meg. A gyártás fővállalkozója a brémai OHB, ahol a két további, a mostaninál kisebb műhold készül. Az első darabot az Airbus építette. A SARah-1 fedélzetén egy apertúraszintézis elvén működő aktív radarberendezés (syntethic aperture radar, SAR) repül. Eredetileg 2018-ban és 2019-ben tervezték indítani ezeket a német katonai radaros műholdakat, de menet közben műszaki problémák adódtak és a koronavírus-járvány is közbeszólt. A másik két SARah közösen indul egy másik Falcon-9 rakétával, várhatóan még az idén.

A SARah-1 a várakozások szerint legalább 10 éven át szolgál majd nagyfelbontású radarképekkel a Bundeswehr számára. A technika borult időben és éjszaka is alkalmas a földfelszín megfigyelésére. A német hadsereg előző generációs radaros SAR-Lupe műholdjai közül az első 2006-ban, az utolsó (ötödik) 2008-ban állt pályára.

A június 19-én 6:27-kor a floridai Cape Canaveral bázis 40-es indítóhelyéről felemelkedő Falcon-9 rakéta a Globalstar-FM15 jelű, alacsony pályás mobil távközlési (hang- és adatáttovábbító) műhold mellett egy (egyelőre) meg nem nevezett másikat is pályára állított.(Frissítés: követési adatok szerint másik négyet; a titkos műholdak az USA-328–331 sorszámokat kapták. – A szerk.) A fő hasznos teher a Gobalstar műholdrendszerének tartalék példányaként épült, több mint egy évtizeddel ezelőtt. A Gobalstar jelenleg működő rendszerének kiépítése 2013-ban fejeződött be, azóta ez az első műholdjuk, amelyet felbocsátottak.


A Globalstar-FM15 éjszakai indítása Floridából, egy hosszú expozíciós idejű fényképen. (Kép: Michael Cain / Spaceflight Now / Coldlife Photography)

A Golbalstar 60 első generációs műholdját a Space Systems/Loral építette, és Delta-2, valamint Szojuz rakétákkal 1998 és 2007 között indultak. A 24 második generációs űreszköz a Thales Alenia Space cégnél épült, 2010–2013 között négy Szojuz indítással jutottak a világűrbe. Ezek névleges élettartama 15 év. A Globalstar előfizetői a 70° északi és déli szélesség között tudják használni a műholdas mobiltelefonos rendszert adatátvitelre. A vállalat versenytársai az Iridium, Inmarsat és Orbcomm. Idén februárban a Gobalsat bejelentette, hogy egy 327 millió dolláros szerződés keretében 17 újabb műhold építésével bízta meg az MDA és Rocket Lab nevével fémjelzett ipari konzorciumot. Ezeket a műholdakat a rendszer folyamatos működésének fenntartása érdekében 2025-ig szeretnék pályára állítani – hogy milyen rakétával, az még nem dőlt el.

A SpaceX a két napon (pontosabban 36 órán és 18 percen) belüli három indítással a leggyorsabb startsorozatot teljesítette, amely valaha egy kereskedelmi űrvállalkozásnak sikerült. A vasárnapi volt a Falcon-9 rakéta idei 26. indítása. A terveik szerint hamarosan (magyar idő szerint június 26-án) egy újabb adag Starlink műhold indul, majd 28-án a SES-22 geostacionárius távközlési hold kerül sorra, mindkettő Floridából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024