Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

NROL-87
(Rovat: A nemzetbiztonságért, SpaceX - 2022.02.03 07:15.)

A SpaceX Falcon-9 rakétájával Kaliforniából indították az amerikai kémműholdat.

Az alig több mint két nappal korábban végrehajtott floridai Falcon-9 indítást követően az Amerikai Űrhaderő kaliforniai Vandenberg támaszpontjáról is felemelkedett egy Falcon-9 rakéta. (Ha pedig minden jól megy, egy napon belül ismét következik egy Floridából, egy adag Starlink holddal.)

A mostani start február 2-án, magyar idő szerint 21:27-kor történt. A hasznos teher a műholdas kémkedéssel foglalkozó kormányzati szervezet, az NRO (National Reconnaissance Office) legújabb, pontos műszaki paramétereit tekintve titkos műholdja volt. Idén Vandenbergből ez volt az első műholdindítás.

Az NROL-87 jelzésű küldetés alkalmával – a SpaceX számára manapság ritka kivételként – ezúttal egy gyári új első fokozatot (B1071) használtak a Falcon-9-ben. Ez mintegy 8 perccel a start után rendben vissza is érkezett a bázis területére, így nem lesz akadálya, hogy a jövőben újból felhasználhassák – legközelebb a tervek szerint egy újabb NRO műhold felbocsátásához. A feltehetően nagyfelbontású képek készítésére szánt mostani űreszköz alacsony (512 km magasságú), a pólusok fölött húzódó (97,4° hajlásszögű) pályára került.


Látványos kép – némi trükkel... Valójában két, 2020 novemberében bő 8 perc időkülönbséggel, ugyanabból a nézőpontból készült fénykép kombinációját látjuk, amikor szintén visszatért egy kiürült Falcon-9 fokozat Kaliforniában. Jobbra a Vandenberg bázis 4E indítóállása, fölötte az épp emelkedő rakétával. Balra a közelében levő Landing Zone 4, ahová akkor is leszállt. (Kép: Brian Sandoval / Spaceflight Now)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023