Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SBIRS GEO-5
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2021.05.19 06:15.)

A rakétaindításokat figyelő amerikai geostacionárius műholdrendszer újabb, bő egymilliárd dolláros tagja indult el egy Atlas-5 rakétával.

A SBIRS (Space-Based Infrared System) GEO-5 jelzésű űreszköze az Egyesült Államok Űrhadereje (U.S. Space Force) megbízásából indult a floridai Cape Canavaral bázisról, annak is a 41-es számú starthelyéről. Az időpont május 18-án magyar idő szerint 19:37 volt.


A United Launch Alliance 59 m magas Atlas-5 rakétája, a startra előkészítve. A hordozórakéta 421-es konfigurációban (4 m-es átmérőjű orrkúp, 2 oldalsó segédrakéta, valamint egy – ez alkalommal megújított – RL10 hajtóművel felszerelt Centaur végfokozat) repült. Orrkúpja alá befért még két kísérleti katonai CubeSat (TDO-3 és -4) is. (Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

A műholdrendszernek az Egyenlítő fölött közel 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius pályaív mentén elhelyezett tagjaival infravörös tartományban kémlelik a Földet, hogy az esemény pillanatában azonnal észre tudják venni az ellenséges rakétaindítások alkalmával kibocsátott hősugárzást. Amit a számozása is utal rá, az amerikai hadseregnek ez az ötödik SBIRS GEO műholdja, az előzőt 2018 januárjában állították pályára. A rendszert ebben a formájában 2011-ben kezdték kiépíteni, de ez nem jelenti azt, hogy a megfigyelési módszert korábbi generációs műholdakkal régóta ne alkalmazták volna a ballisztikus rakéták indításának ellenőrzésére. A SBIRS holdak állítólag évente több mint ezer rakétaindítást jeleznek.

A SBIRS GEO-5 a Lockheed Martin cégnél épült, az infravörös érzékelőket a Northrop Grumman szállította hozzá. Az előző példányokhoz képest újításokat, fejlesztéseket is tartalmaz, és immár az új LM 2100 platformon alapul. A 4850 kg starttömegű űreszköz először elnyúlt, 925 km és 35 753 km között változó magasságú, 21° körüli hajlásszögű ellipszispályára került, ahonnan a földközeli pont fokozatos megemelésével jut el a geostacionárius körpályáig. A SBIRS GEO műholdak utánpótlására a jelenlegi sorozatban még egy példány felbocsátását (SBIRS GEO-6) tervezik, várhatóan 2022-ben.


A SBIRS GEO-5 műhold a szerelőcsarnokban. A méreteket jól érzékelteti az egyik oldali napelemtáblája. (Kép: Lockheed Martin)

A Lockheed Martin kapott megbízást a SBIRS GEO szériát követő új rakétaindítás-ellenőrző és korai figyelmeztetést adó amerikai műholdrendszer (Overhead Persistent Infrared, OPIR) tagjainak gyártására is. Azok már szintén a megerősített és modernizált LM 2100 platformra épülnek, ahogyan az ugyancsak nemzetbiztonsági jelentőségű GPS navigációs műhodak következő generációs példányai is. Az előbbiek 2025-től, az utóbbiak 2026-től kerülnek majd pályára.

A mostani volt az Atlas-5 rakéta 421-es variánsának nyolcadik repülése. (A korábbi SBIRS GEO holdak is Atlas-5-tel indultak, de kisebb tolóerőt biztosító 401-es, illetve legutóbb 411-es konfigurációkban.) Az eredetileg 2002-ben bemutatkozott Atlas-5 összességében a 87. alkalommal végzett most űrindítást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023