Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

NROL-82
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2021.04.27 07:15.)

Delta-4 Heavy rakétával indult egy behemót amerikai optikai kémműhold Kaliforniából.

A United Lauch Alliance (ULA) nehézrakétája a Vandenberg Légitámaszpontról emelkedett a magasba április 26-án, magyar idő szerint 22:46-kor. Ezzel a négy még meglevő Delta-4 Heavy rakétából egyet elhasználtak a Boeing és Lockheed Martin fele-fele tulajdonában álló vállalatnál. Mindegyik nehérzakétát nagy méretű amerikai kormányzati kémműholdak indítására szánják az elkövetkező években, ahogyan az a mostani alkalommal is történt. A Delta-4 típus kisebb tolóerejű tagjait már kivonták a forgalomból, helyettük hamarosan a Vulcan rakéták állnak szolgálatba.


A Delta-4 Heavy a mostani startra előkészítve. (Kép: ULA)

A most felbocsátott NROL-82 megrendelője és üzemeltetője is a kormányzati kémműholdas ügynökség (National Reconnaissance Office, NRO). Ez a szervezet első idei műholdindítása, de ha minden a tervek szerint halad, az idei év végéig – többnyire a második félévben – akár tíz űreszközt is Föld körüli pályára juttathatnak.

A mostani űreszköz feladata, műszaki paraméterei természetesen nem nyilvánosak. Ez nem jelenti azt, hogy független elemzőknek ne volna megalapozott elképzelése a küldetésről. Eszerint egy a KH-11 (más néven Keyhole, avagy kulcslyuk) sorozatba tartozó nagyfelbontású optikai kémműholdról van szó. Ezek igazán nagy, egy autóbuszéval vetekedő méretű szerkezetek, fedélzetükön nagy átmérőjű távcsövekkel, amelyeket azonban nem az égbolt, hanem a Föld felé irányítanak. Stratégiai fontosságú helyszínekről, objektumokról készítenek felvételeket, nagyon finom felbontással.


(Kép: NRO)

A Delta-4 Heavy rakétákra a KH-11 műholdak nagy tömege és térfogata miatt van szükség. Eddig a Vandenbergből indított mindegyik Delta-4 Heavy ilyen típusú űreszközöket vitt alacsony pályára. A rakéta emelkedésének irányáról közzétett nyilvános információkból az szűrhető le, hogy a pólusok közelében húzódó, kb. 98°-os hajlásszögű pálya volt a cél. A felbocsátás időpontjából pedig arra lehet következtetni, hogy a 2011 januárjában indított, tehát immár több mint 10 éves korábbi KH-11 műhold lecserélésére készült a mostani példány. Az NRO legalább három ilyen működő űreszközzel rendelkezhet, a 2011-es mellett egy 2005-ben és egy 2013-ban pályára állított KH-11 műholddal. A Kaliforniából legutóbb, 2019-ben indított Delta-4 Heavy rakéta másféle pályára helyezte hasznos terhét, amiből az elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy talán egy szokatlan KH-11 indításról lehetett szó. De az sem kizárt, hogy mégis egy új, még nem ismert műholdtípus állt akkor szolgálatba.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023