Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kémműholdat indítottak Izraelből
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2020.07.06 15:45.)

Az Ofek sorozat legújabb tagja magyar idő szerint ma hajnalban állt pályára. 2016 óta ez volt az első izraeli űrindítás.

Az indítás pontos időpontja július 6-án magyar idő szerint 3:00 volt. A műhold neve Ofek-16 (más írásmóddal Ofeq; a szó jelentése horizont). Gyártója az Israel Aerospace Industries (IAI), megrendelője az ország védelmi minisztériuma. Az első jelentések szerint rendben elérte pályáját és be is jelentkezett a földi irányítóknál.


Az Ofek-16 műholdat pályára állító, szilárd hajtóanyagú Savit-2 (Shavit-2) hordozórakéta startja a Palmahim (Palmachim) légibázisról. (Kép: Izraeli Védelmi Minisztérium)

A műholdról – katonai jellege miatt – nem igazán lehet tudni semmi pontosat. Állítólag fejlett képességekkel rendelkező optikai kémműholdról van szó, de hogy ezek a képességek pontosan mit is takarnak, az nem nyilvános. Az Ofek sorozat korábbi tagjairól az a hír járja, hogy fél méteres vagy annál is jobb felszíni felbontásra képesek.

Az optikai és radaros felderítést végző Ofek műholdak története több mint három évtizedre tekint vissza. Az Ofek-1-et, mint kísérleti űreszközt 1988-ban állították pályára. Az első működő példányt, az Ofek-3 kémműholdat 1995-ben indították. A legutóbbi start 2016 szeptemberében volt, akkor az Ofek-11 indult. Nem világos, hogy a számozásban miért történt ekkora ugrás, mindenesetre a mostani 16-os számú műhold valójában a tizenkettedik a sorozat tagjai közül (melyek ugyanakkor nem minden esetben érték el a Föld körüli pályát).

Az izraeli Shavit-2 hordozórakétát is most használták először 2016 óta. Kapacitása 380 kg hasznos teher pályára állítására elegendő, és ezt behatárolja, hogy az emelkedés nyugati irányú kell legyen, hogy ne a szomszédos országok szárazföldi területei, hanem a Földközi-tenger fölött repüljenek a rakéták és hullajtsák el kiürült fokozataikat. Emiatt aztán az így indított műholdak pályája is retrográd, vagyis az űreszköz a Föld forgásirányával ellentétesen kering.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024