Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egyiptomi műhold indult Bajkonurból
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Környezetünk védelme , Mezőgazdaság - 2019.02.22 07:05.)

Az orosz építésű EgyptSat-A földmegfigyelő műhold egy Szojuz-2.1b rakétával állt poláris pályára.

Az indítás február 21-én, magyar idő szerint 17:47-kor történt. Ez volt idén az első űrindítás az orosz kezelésben levő kazahsztáni starthelyről, és általában az első orosz start 2019-ben.


A Szojuz-2.1b, rajta a Fregat végfokozat és az egyiptomi műhold az orrburkolat alatt, a behavazott Bajkonur 31-es indítóhelyére történő felállítás közben. (Kép: Enyergija)

Az EgyptSat-A elsősorban katonai és biztonsági célú földmegfigyelést végez majd az egyiptomi hatóságok számára. A 2014-ben indított, de 2015-ben a Föld körüli pályán váratlanul meghibásodott EgyptSat-2 pótlására készült. Pedig működési élettartamát 11 évesre tervezték. Az új műhold az orosz Enyergija cégnél készült, lényegében abból a pénzből, amit az elődjére kötött biztosítás nyomán kapott az üzemeltető. Orosz sajtóhírek szerint kb. 100 millió dollárból jött ki az új űreszköz fejlesztése.

Az EgyptSat-A az EgyptSat-2-höz képest egy sor technikai újítással rendelkezik, például továbbfejlesztett napelemekkel szerelték fel és nagyobb a rádiós adatlesugárzás sávszélessége. Ami a maximálisan elérhető 1 m-es felszíni felbontást illeti, az hasonló az idő előtt tönkrement elődjééhez. A mostani már harmadik egyiptomi optikai távérzékelő műhold, amelyet orosz (illetve ukrán) együttműködésben gyártottak. Az első, az EgyptSat-1 2007-ben állt pályára.

Ahogy elődjének, úgy az új műholdnak is a távérzékelésért és űrkutatásért felelő egyiptomi kormányzati szervezet (National Authority for Remote Sensing and Space Sciences, NARSSS) az üzemeltetője. A műholdképeket polgári célra, környezeti monitorozásra, mezőgazdasági célú megfigyelésekre is hasznosítják majd az észak-afrikai országban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024