Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SBIRS GEO-4
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2018.01.20 08:45.)

Tovább bővül az amerikai rakétaindítás-figyelő geostacionárius műholdak rendszere.

A floridai Cape Canaveral területéről, a 41-es startállásból egy Atlas-5 rakétával bocsátották fel a légierő SBIRS (Space-Based Infrared System) nevű, az ellenséges rakétaindítások intenzív hősugárzásának detektálására szolgáló műholdrendszerének legújabb tagját. A start magyar idő szerint január 20-án 1:48-kor történt (az Egyesült Államok keleti partvidékén ekkor még egy nappal kevesebbet mutatott a naptár). Ez volt az Atlas-5 hordozórakéta-típus 75. indítása.

Amint a műhold jelölése (GEO-4) is sugallja, az űreszköz geostacionárius pályán működik majd, ahonnan a Föld feléje eső féltekéjét állandóan meg tudja figyelni. A rendszer kiépítése most válik teljessé, miután az első három ilyen műhold 2011-ben, 2013-ban és 2017-ben már pályára állt. A Föld körül, az Egyenlítő fölött közel 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius pályaív mentén megfelelően elhelyezett három műholddal már meg lehet oldani az egész földfelszín szemmel tartását. A negyedik űreszközre mint meghibásodás esetén bármikor bevethető tartalékra van szükség.

A SBIRS GEO műholdakra telepített érzékeny infravörös detektorok a Földön végrehajtott rakétaindításokkal együtt járó hősugárzást képesek észlelni. A rendszer többi komponensével együttműködve időben figyelmeztetést adnak ki a rakétaelhárító egységeknek, amelyek így megakadályozhatják, hogy a támadó fegyver célba érjen. A rendszer kialakítása természetesen hosszú évekkel ezelőtt megkezdődött, a modern műholdak pedig továbbfejlesztett változatai a régebbi korok hasonló elven működő űreszközeinek. Az indításnak azonban különleges aktualitást adnak most Észak-Korea legújabb rakétafenyegetései.

A geostacionárius műholdakon kívül a SBIRS konstellációjában még két nagyon elnyúlt pályán keringő műholdon repül infravörös detektor, működtetnek régebbi alacsony pályás holdakat, illetve a teljes rendszer támaszkodik fixen telepített és mozgatható földi állomások méréseire is. A SBIRS GEO műholdakat a Lockheed Martin cég építette Kaliforniában, az Amerikai Légierő (U.S. Air Force) megrendelésére. A most pályára állított 4-es számú példány tavaly október végén érkezett meg a floridai starthelyre és január 9-én csukták rá a rakéta orrkúpját.


A SBIRS GEO-4 előkészítése a startra: záródik a rakéta orrburkolata. (Kép: Lockheed Martin)

A becslések szerint a két magas, elnyúlt pályára telepített műszer és a négy GEO hold, beleszámítva a földi kiszolgáló létesítményeket is, mintegy 13,6 milliárd dollárba került. Műholdanként, tartalék berendezéseket is beleértve, 1,7 milliárd lehetett a költség. A Pentagon 2018-as költségvetésében a SBIRS során 2018-ban 1,3 milliárd dollár szerepel, szemben a 2017-es 862 millióval. A légierőnél már dolgoznak a folytatáson, a GEO-5 és GEO-6 holdak legyártatásán, amivel a konstelláció karbantartását tudják majd megoldani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024