Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Volt-nincs Zuma?
(Rovat: A nemzetbiztonságért, SpaceX - 2018.01.15 07:15.)

A szupertitkos amerikai műholdról, amelyet az idei év első startjával bocsátottak fel, azt sem lehet tudni, hogy mi volt – és azt sem igazán, hogy mi lett a sorsa...

A Zuma nevű, alacsony Föld körüli pályára szánt űreszközt Falcon-9 rakétával indították Floridából, január 8-án. A start még tavaly év végéről húzódott át januárra. A SpaceX-nél az indítást a műhold építője, a Northrop Grumman cég kötötte le. Sem azt nem árulták el, melyik amerikai kormányzati vagy katonai szervezet az igazi megbízó, sem azt, hogy mi a műhold célja és feladata. Annyi kiderült, hogy ha igaz, a műholdas kémkedésért felelős kormányügynökségnek (National Reconnaissance Office, NRO) nem volt köze az űreszközhöz. Pedig általában a titkos műholdak tulajdonosai ismertek, csak az űreszközök típusa és műszaki adataik nem. Elemzők szerint feltehetően valamiféle kísérleti műholdról lehetett szó, különben nem is bízták volna a SpaceX-re a felbocsátását...


(Kép: SpaceX)

Mindenesetre a SpaceX közleményeiben határozottan megerősítette, hogy a Falcon-9 rakéta rendben elvégezte a feladatát, a kijelölt pályára helyezte az űreszközt. A startot követően mégis hamar napvilágot láttak olyan értesülések, hogy valami nem volt rendben az indítással. A szokásokkal ellentétben a Northrop Grumman nem adott ki közleményt a sikeres pályára állításról. Egyes hírek szerint a Zuma az Indiai-óceán vizébe zuhanva végezte rövid pályafutását, ahol a Falcon-9 második fokozatának kellett belépnie a légkörbe. A feltehető kudarc ellenére sem állt elő magyarázattal az a titokzatos ügynökség, amelynek a megbízásából költöttek el milliárd dolláros nagyságrendű összeget az projektre az amerikai adófizetők pénzéből. A védelmi minisztérium sajtótájékoztatóján pedig a kérdezősködő újságírókat a SpaceX-hez irányították – ezzel be is zárult a kör.

Szinte minden csak találgatás és ködösítés, ami a Zuma körül zajlik. A legvalószínűbbnek tűnő forgatókönyv szerint a rakétát és a műholdat összekötő adapter működhetett hibásan, amit a Northrop Grumman készített. Vagyis nem tudott elválni a hasznos teher a rakéta második fokozatától. Így egyszerre lehet igaz a SpaceX állítása az ő teljes sikerükről, és a műhold elvesztése is. Meglepő lenne, ha valaha is nyilvánosságra kerülnének a kudarc technikai részletei. De az is elképzelhető, hogy az egész műholdelvesztéses történet egy jól megkomponált dezinformációs kampány része, miközben a „láthatatlanra” készített műhold szépen rója köreit a Föld körül.

Eközben a SpaceX töretlenül folytatja a következő startjainak előkészítését, ami szintén arra utal, hogy a részükről nem történt semmi rendellenes a Zuma felbocsátásakor. A Falcon-9 a SES megbízásából a luxemburgi GovSat-1 (SES-16) geostacionárius távközlési holdat állítja pályára még januárban, és a Falcon Heavy rakéta bemutatkozó indítása is küszöbön áll. Februárban pedig két újabb Falcon-9 start szerepel a naptárban, a spanyol Paz radaros földmegfigyelő, valamint a Hispasat 30W-6 távközlési műholdé. Az előbbi indítást Kaliforniából, az utóbbit Floridából végzik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021