Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első kémműhold Falcon-9-cel
(Rovat: A nemzetbiztonságért, SpaceX , A hónap száma - 2017.05.01 13:30.)

A SpaceX hordozórakétája 33. indítása alkalmával pályára állította az első titkos amerikai műholdját.

A műholdas felderítésért felelős amerikai kormányszervezet, a Nemzeti Felderítési Hivatal (National Reconnaissance Office, NRO) megbízásából Elon Musk cége, a SpaceX most kapott először lehetőséget, hogy egy nemzetbiztonsági jelentőségű kémműholdat állítson pályára Falcon-9 rakétájával. A startot egy nappal korábban biztonsági okokból a visszaszámlálás utolsó percében lefújták, miután az első fokozat egyik érzékelőjénél hibát jelzett a rendszer. Az űreszköz konkrét feladatáról semmit el nem áruló NROL-76 jelzéssel ellátott műhold végül május 1-jén, magyar idő szerint 13:15-kor emelkedett fel a NASA floridai Kennedy Űrközpontjából (vagyis „civil” területről). Annyit azért lehet tudni, hogy a műhold alacsony Föld körüli pályán működik majd. Gyártója a Ball Aerospace, akiktől az NRO az űreszközt és az indítást „tokkal-vonóval” rendelte meg, így lett a SpaceX az alvállalkozó.


A Falcon-9 rakéta indítás előtt a Kennedy Űrközpont 39A startállásában, orrkúpja alatt a titkos NROL-76 műholddal. (Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

A SpaceX ezúttal a szárazföldre, a szomszédos Cape Canaveral bázis területén levő Landing Zone-1 nevű területre, a starthelytől mintegy 15 km-re délre hozta vissza a Falcon-9 rakéta elhasznált első fokozatát. A sima visszatérést szerencsésen végrehajtó részegységet a jövőben újra fel szeretnék használni műholdindításra. A SpaceX nemrég már bevetett olyan Falcon-9 rakétát, amelybe visszanyert és felújított, újrahasznosított első fokozatot építettek be.


Az első rakétafokozat 9 perccel a start után visszaérkezett. Az eddigi statisztika: szárazföldre 4 próbálkozásból 4-szer, tengeri platformra 11-ből 6-szor sikerült a művelet. (Kép: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023