Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SBIRS GEO-3
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2017.01.21 12:15.)

A címbeli rövidítés mögött egy most pályára állt, 1,2 milliárd dolláros amerikai katonai műhold van, amely az ellenséges rakétaindítások detektálására készült.

A SBIRS a Space-Based Infrared System, vagyis az űrbe telepített infravörös figyelőrendszer rövidítése. A GEO a műhold geoszinkron, vagyis 1 napos keringési idejű pályájára utal, a 3-as szám pedig arra, hogy ebből a fajtából most indult a harmadik példány. (Valójában a pálya geostacionárius, ami a geoszinkron pályák speciális este, amikor a pályasík az Egyenlítő síkja közelében húzódik.) A tervezetthez képest egy napos csúszással, január 21-én, magyar idő szerint 1:42-kor (helyi időben még az előző napon) végrehajtott starthoz a United Launch Alliance (ULA) Atlas-5 rakétáját használták, a floridai Cape Canaveral bázisról.

A SBIRS szerepe, hogy az Egyesült Államok hadserege és szövetségeseik számra folyamatos megfigyelési lehetőséget biztosítson. A műholdakra telepített infravörös detektorok a Földön végrehajtott rakétaindításokkal együtt járó hősugárzást képesek észrevenni. A rendszer többi komponensével együttműködve időben figyelmeztetést adnak ki a rakétaelhárító egységeknek, amelyek így képesek megakadályozni, hogy a támadó fegyver célba érjen. A SBIRS a hidegháború idején az elsősorban szovjet interkontinentális ballisztikus rakéták figyelésére kialakított műholdrendszer továbbfejlesztésével alakult ki. A detektorok érzékenysége javult, így kisebb, rövidebb hatótávolságú indítások esetén is alkalmazható, és a riasztás is felgyorsult. Szükség is volt a változásra, a rakéták arzenálja azóta változatosabb lett...

A SBIRS GEO műholdak közül az első 2011-ben, a második 2013-ban került pályára, ugyanígy Atlas-5 rakétákkal, Floridából. A két már működő hold közös lefedettségi területe az Atlanti-óceán keleti részétől Európán, a Közel-Keleten és Ázsián keresztül a Csendes-óceán nyugati részéig húzódik. Ha az új űreszközt is beüzemelik, a kör szinte bezárul, bár hivatalosan nem közölték a SBIRS GEO-3 majdani pontos állomáshelyét a geostacionárius pályaív mentén. Még az idei év vége felé várható a negyedik hold (GEO-4) indítása, ezzel teljessé válik a rendszer alapkiépítése úgy, hogy egy esetleges meghibásodás esetére tartalék kapacitás is rendelkezésre álljon.

A korábbi generációs DSP (Defense Support Program) műholdakkal ellentétben az új rendszer tagjai már nem csak pásztázó üzemmódban figyelik a Föld feléjük eső féltekéjét, hanem kijelölt területeket állandóan is szemmel tudnak tartani, ezzel segítve elő az esetleges események gyors érzékelését.


Fantáziakép egy kb. 4,5 tonna tömegű SBIRS GEO műholdról. Az űreszközöket az Amerikai Légierő megbízásából a Lockheed Martin vállalat gyártotta, tervezett élettartamuk 12 év. Az infravörös érzékelők gyártója a Northrop Grumman. A SBIRS GEO-3 egyébként már 2014 végére elkészült, de mostanáig raktárban pihent. (Kép: Lockheed Martin)

A SBIRS földi irányítói szerint évente nagyjából 8000 „infravörös eseményt” észlelnek a rendszerrel, közülük mintegy 200 a rakétaindítás. Az elmúlt öt év során ezek gyakorisága nőtt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024