Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

WGS-8: modernizált amerikai katonai távközlési hold
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Lássuk és halljuk egymást - 2016.12.08 12:15.)

A Földet körülvevő Wideband Global SATCOM műholdrendszer legújabb tagja egy Delta-4 rakétával indult.

A start magyar idő szerint december 8-án 0:53-kor történt a floridai Cape Canaveral 37-es indítóhelyéről. A modernizált fedélzeti kommunikációs berendezésekkel felszerelt, az elődjeihez képest is közel kétszeresre növelt kapacitású műhold egy geoszinkron magasságban (a felszín felett 36 ezer km-re) keringő műholdrendszerhez csatlakozik, nyolcadik tagként. A WGS rendszer az Egyesült Államok hadserege és szövetségesei számára globális műholdas távközlési lefedettséget biztosít – minden helyen, minden időben, nagy adatátviteli sebességű, biztonságos kapcsolattal. A szárazföldi csapatokat, a haditengerészet, a légierő katonáit, sőt a pilóta nélküli robotrepülőgépeket is kiszolgálja a műholdrendszer, amelynek a nyolcadik tagja 426 millió dollárjába került az amerikai adófizetőknek.


A WGS-8 plakátja. (Kép: ULA)

A WGS-8 – ahogy a sorozat eddigi tagjai is – a Boeing cégnél épült, és mindegyik a United Launch Alliance valamelyik rakétájával (Atlas-5 vagy Delta-4) jutott a világűrbe. (A korábbi startokról beszámoló híreink az archívumból a lap aljáról elérhetők, kivéve a WGS-1 2007. októberi indítását, arról a jelek szerint annak idején sajnos elmulasztottunk megemlékezni... – A szerk.) Az egyelőre tíz műholdból állóra tervezett WGS sorozat hátralevő két darabja 2018 végéig pályára áll.


A mostani startra előkészített Delta-4 rakéta. 2002 óta ez volt a Delta-4 sorrendben 34. indítása, ebből 28-at Floridából, a többit Kaliforniából végezték. (Kép: ULA)

A WGS-8 az eddigi legnagyobb adatátviteli kapacitást nyújtó amerikai katonai távközlési műhold lesz. Így bár formálisan a meglevő rendszer egynyolcad részét alkotja, de valójában „kettőt ér” a régebbi WGS holdakkal való összehasonlításban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024