Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Orosz fegyverzet-ellenőrző műhold indult
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2015.11.18 13:15.)

A Kozmosz-2510 a ballisztikus rakéták földi indítását az űrből figyelő orosz rendszer új műholdgenerációjának első tagja.

Az új hálózatot – az „egységes űrrendszer” orosz kezdőbetűi után – EKSZ (angolos írásmóddal EKS) néven említik. A szokványos „katonai jelölésű” Kozmosz-2510 a sorozat első képviselője, egy Szojuz-2.1b rakétával állították pályára az észak-oroszországi Pleszeckből. A start időpontja november 17-én, magyar idő szerint 7:34 volt.

A Szojuz-2.1b rakéta startja Pleszeckből, rajta a Kozmosz-2510 (EKSZ-1) katonai műholddal.

Az új műhold, illetve a teljes rendszer célja, hogy az orosz területeket esetleg veszélyeztető interkontinentális ballisztikus rakéták indítását időben detektálja, és kellő információval lássa el a támadás elhárítására szolgáló földi rendszereket. A műhold ún. Tundra-típusú pályán működik majd, ami egy igen elnyúlt, az Egyenlítő síkjához képest nagy hajlásszögű ellipszis. Így az űreszköz pályaperiódusának legnagyobb részét magas északi szélességek fölött tölti. Bár az indítás katonai jellege miatt nem hozták nyilvánosságra a pontos pályaparamétereket, amerikai követési adatok szerint a műhold kb. 1600 km és 38 500 km között változó magasságú, 63,8° hajlásszögű pályára került.

Az oroszoknak – mint ahogy az Egyesült Államoknak is – természetesen korábban is volt hasonló fegyverzet-ellenőrző műholdrendszere, Oko (Szem) néven. Az Oko kezdetei a szovjet időkre nyúlnak vissza, első műholdja 1972-ben kezdett működni. Részben geostacionárius, részben elnyúlt (ún. Molnyija-típusú) pályákról infravörös tartományban figyelték a Földet, hogy a rakétaindításokkor keletkező hőhatást érzékeljék. A korábbi műholdrendszernek 2012-ben indult, és 2014-ben tönkrement az utolsó tagja. Így az átmeneti időszakban az orosz hadsereg kénytelen volt kizárólag földi (radaros) eszközökre hagyatkozni a rakétavédelemben. Értesülések szerint 2018-ig összesen tíz EKSZ holdat terveznek indítani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024