Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Repül a Kondor
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2014.12.19 12:15.)

Csütörtökön Bajkonurból egy Sztrela rakéta indította a Kondor-E1 radaros felderítő műholdat. A megrendelő Dél-Afrika.

A start időpontja december 19-én, magyar idő szerint 5:43 volt. A Kondor programot Oroszország indította, tulajdonképpen a felderítő Almaz műholdprogram folytatásaként . A Kondorok akár elektro-optikai, akár apertúraszintézis elvén működő radaros (SAR) felderítő és térképező berendezésekkel felszerelhetők, tervezett élettartamuk 3-5 év, tömegük mintegy 1 tonna.

Oroszország már indított Kondor műholdat saját hadserege számára, 2013 júniusában, ám a műhold kicsit csökkentett képességű (polgári/katonai) változatát exportra is ajánlja – erre utal a névben az „E” betű. A mostani műhold az első pályára került exportváltozat.


A műholdról sok mindent nem lehet tudni. Megrendelője a hírek szerint a Dél-Afrikai Köztársaság. Az biztos, hogy a SAR változaton működő radar az S-sávban térképez és a letapogatott földfelszíni sáv legnagyobb szélessége 10 km. Feltételezik, hogy három üzemmódja van. Leszűkített nyalábbal („folt” üzemmód) a felbontás kb. 1-2 méter lehet, ami elegendő például egy felderített hajó típusazonosításához. Felderítéshez rendelkezésre áll még egy „szalag” üzemmód kb. 1-3 méteres, és térképezéshez egy „ScanSAR” üzemmód 5-30 méteres felbontással.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024