Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

WGS-5: új amerikai katonai távközlési hold
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Lássuk és halljuk egymást - 2013.05.25 08:20.)

Az űreszköz Delta-4 rakétával állt pályára a floridai Cape Canaveralről.

Az Egyesült Államok Légiereje (U.S. Air Force) számára rövid időn belül másodszor indított műholdat a United Launch Alliance (ULA) egyik nagy teljesítményű hordozórakétája. Legutóbb május 15-én startolt egy GPS műhold – a Block 2F-4 jelű –, ugyancsak a floridai bázisról, annak 41-es starthelyéről. Akkor egy Atlas-5 rakéta emelte a magasba a hasznos terhet. Most a Delta-4-en volt a sor, amely tavaly október óta kényszerpihenőjét töltötte. Októberben ugyanis, az előző GPS hold (Block 2F-3) indításakor, az utolsó fokozat hajtóműve üzemanyag-szivárgás miatt elégtelenül működött. Bár a műhold végül szerencsésen elérte a számára kijelölt magasságot, a vizsgálatok azóta is folynak. S bár még nem fejeződtek be teljesen, az előzetes intézkedések megnyugtatónak tűnnek, így mostanra engedélyezték az új indítást.


A hasznos teher még május 7-én került a rakéta tetejére Floridában. (Kép: ULA)

A Delta-4 orrkúpja alatt a 342 millió dolláros WGS-5 (Wideband Global SATCOM-5) katonai távközlési műhold kapott helyet, amely Cape Canaveral 37B indítóállásából, magyar idő szerint már május 25-én 2:27-kor startolt (helyben még május 24. volt, nem sokkal napnyugta után). A Boeing által épített űreszköz hamarosan geostacionárius pályára kerül (52,5° nyugati hosszúságnál), ahol a rendszer többi, a Föld körül elosztott tagjával együtt szélessávú távközlési támogatást nyújt majd az amerikai haderőknek, az Egyesült Államok legfőbb politikai döntéshozóinak és a szövetséges országoknak. Többek közt hang- és videoátvitelre, titkosszolgálati és meteorológiai adatok továbbítására használják. Amint a WGS-5 üzemkész lesz, a WGS rendszer eléri a globális lefedettséget.


A WGS-5 jelvényén a három ász szimbolizálja a katonai távközlési műholdrendszer első sorozatának tagjait, a 2-esek pedig a továbbfejlesztett második sorozatot. Ennek a második tagját állították most pályára. Az egész együtt egy full (full house), ami a pókerben meglehetősen erős kártyakombinációnak számít – utalva a rendszer ütőképességére.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024