Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Fejlett amerikai katonai távközlési hold indult
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Lássuk és halljuk egymást - 2012.01.20 09:10.)

A WGS-4 a floridai Cape Canaveral 37B jelű startállásából emelkedett a magasba, egy Delta-4 rakéta tetején.

A Wideband Global SATCOM sorozat negyedik műholdja (WGS-4) magyar idő szerint január 20-án 1:38-kor (amerikai keleti parti idő szerint még január 19-én) indult. A nagy teljesítményű Delta-4 hordozórakéta segítségével ún. szuperszinkron pályára kerül (földtávolpontja a 36 ezer km-es geoszinkron magasságot meghaladja), ahonnan fokozatosan geostacionárius pályára manőverezik.

Az Amerikai Légierő megrendelésére a Boeing által épített, 6,5 t tömegű távközlési műhold a tervek szerint nyárra léphet szolgálatba, a szükséges üzembe helyezési eljárás után. Állomáshelye az Indiai-óceán fölött lesz, így a Közép-Keleten és Dél-Ázsia térségében tartózkodó haderők számára biztosít majd jobb minőségű műholdas adatátviteli lehetőséget. Elsősorban a pilóta nélküli repülőgépek (drónok) bevetése szempontjából jelentős a távközlési kapacitás bővülése. Ugyanakkor a WGS holdak szolgáltatásai közé tartozik például a harcoló alakulatok információval, térképpel való ellátása, hang- és adattovábbítás, sőt olyan kényelmi funkciók, mint tévéműsorok vagy elektronikus levelezés biztosítása.


A WGS műholdak második generációs űreszközei (WGS-4, -5 és -6) a gyártócsarnokban. (Kép: Boeing)

A WGS műholdak alkotják az Egyesült Államok összes haderőnemét kiszolgáló, világméretű lefedettséget biztosító műholdas távközlési rendszer gerincét. A most tovább bővülő rendszer már három geostacionárius műholddal rendelkezik, A sorozat előző, WGS-3 jelzésű holdja 2009 decemberében állt pályára, ugyancsak Delta-4 rakétával. Az űreszközök X- és Ka-sávú rádiós összeköttetést biztosítanak, méghozzá úgy, hogy a földi terminálokról különböző sávokban érkező üzeneteket szükség esetén a frekvenciától függetlenül egységesen tudják kezelni.

A még nagyobb sávszélességet garantáló második generációs műholdak következő példánya, a WGS-5 előre láthatólag egy év múlva, 2013 januárjában követi a világűrbe most felbocsátott társát. A WGS-6 – amelynek a gyártási költségeibe az ausztrál hadsereg is beszállt – 2013 nyarán indulhat. Még távolabbra tekintve, az Amerika Légierő már leadta a megrendelést a WGS-7-re, megkezdték a WGS-8 gyártásának előkészítését is, a WGS-9-re pedig opciós szerződést kötöttek. A tapasztalatok alapján műszaki fejlesztéseket is terveznek, ugyanakkor a költségeket megpróbálják 12-15%-kal csökkenteni.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024