Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Katonai mini-űrrepülő – másodszor
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2011.03.06 07:15.)

Az X-37B jelű, ember nélküli, újra felhasználható amerikai űrjármű második példánya is elindult titkos küldetésére.

Az Amerikai Légierő (U.S. Air Force) a második X-37B-t a floridai Cape Canaveralből március 5-én, magyar idő szerint 23:46-kor indította egy Atlas-5 hordozórakétával. (Az előző napi visszaszámlálást a kedvezőtlen időjárás miatt megszakították.) A tavaly áprilistól decemberig tartó bemutatkozás után az X-37B program keretében ez a második repülés ugyan, de az adott űrjármű számára az első. Ugyanis a kisméretű automata űrrepülőből ez a második legyártott példány. A Boeing cég által készített űreszköz az OTV-2 (Orbital Test Vehicle-2) jelölést viseli.

Az első X-37B (OTV-1) 225 napos repülése a jelek szerint sikeres volt, bár a katonai célú program titkosítása miatt részleteket nem lehet tudni róla. Ugyanez igaz a mostani küldetésre is. Az X-37B alakja igen hasonlít a Space Shuttle flotta tagjaiéra, de a modernebb „kistestvér” mérete lényegesen kisebb, és természetesen űrhajósokat sem szállít. Fejlesztését még a NASA kezdte el, de az erre szánt pénz elfogytával 2004 után katonai kézbe került.


Az X-37B vázlata, méretei. (Grafika: Karl Tate / Space.com)

A légierő keveset mondó tájékoztatása szerint az automata űreszköz fedélzetén új technológiákat – például navigációs, irányítási módszereket – próbálnak ki, amelyeket később mesterséges holdaknál alkalmazhatnak. Szakértők szerint ugyancsak elképzelhető, hogy az X-37B-t felderítésre is használják. A valamiféle titkos űrfegyver-kísérletekre vonatkozó feltételezéseket azonban a program irányítói határozottan tagadják.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021