Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újra a Földön mini-shuttle
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2010.12.03 17:20.)

Visszatért legelső útjáról az X-37B, a katonai célú amerikai ember nélküli űrrepülőgép első példánya.

Az Amerikai Légierő többször felhasználható űrjárműve április 22-én indult egy Atlas-5 rakétával a floridai Cape Canaveralből. Most 225 űrben töltött nap után szállt le a kaliforniai Vandenbeg Légitámaszpont kifutójának betonjára. A földet érés december 3-án, magyar idő szerint 10:16-kor történt, vagyis helyi időben még az éjszaka leple alatt. Előzőleg az X-37B a Csendes-óceán fölött lépett be a légkörbe.


Archív fotó az X-37B egy korábbi megjelenéséről a Vandenbeg Lágitámaszponton. (Kép: U.S. Air Force)

A 4,5 km-es kifutópályát eredetileg az „igazi” amerikai űrrepülőgépek számára építették. Mégis most volt az első alkalom, hogy egy újra felhasználható űrjármű – még ha a Space Shuttle-nál lényegesen kisebb méretű, pilóta nélküli űrrepülőgép is – itt ért földet. (A kaliforniai bázisról ugyanakkor több mint 1900 indítást hajtottak végre az 1950-es évek vége óta.) Szintén első alkalom volt, hogy egy amerikai űrrepülő személyzet nélkül tért vissza a Föld körüli pályáról. Ilyesmit azelőtt csak a korai véget ért szovjet Burán űrrepülőgépes program keretében sikerült végrehajtani.

A próbarepülés során végrehajtott program részleteit titoktartás övezi. Most a mérnökök elemzik a repülés során szerzett adatokat, s felkészítik az X-37B-t következő indítására. Időközben a jármű egy második példánya már 2011 tavaszán startolhat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023