Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kémműhold indult Izraelből
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2010.06.24 08:30.)

Az Ofeq-9-ről jóformán csak az indítás ténye és néhány egyértelmű információ nyilvános.

Az Izraeli Védelmi Minisztérium közleménye szerint kedd éjjel (június 22-én, magyar idő szerint 21 órakor) a Földközi-tenger partjáról elindították az Ofeq-9 (más írásmóddal Ofek; a szó jelentése héberül látóhatár) mesterséges holdat. A műhold katonai célú optikai távérzékelő feladatokat végez majd, s ennél sokkal többet nem is hoztak nyilvánosságra róla. Az űreszközt egy szilárd hajtóanyagú izraeli Shavit rakétával állították pályára. A műhold nyugati irányban, a tenger fölött hagyta el a Tel Aviv közelében fekvő starthelyet, a Palmachim légibázist. (A szokatlan irány oka, hogy a biztonság kedvéért ne lakott területek fölött szálljon el az emelkedő rakéta. Az űreszközöket máshol általában keleti irányban indítják, mert így ki lehet használni a Föld forgásából adódó plusz lendületet is.)

Az Ofeq-9 alacsony Föld körüli pályán, a fentieknek megfelelően retrográd irányban (141,8°-os pályahajlással) kering, kb. 320 és 580 km közötti magasságban. Ez a pálya alkalmas arra, hogy a kémműhold megfigyelhesse például az arab államok területét. A fedélzeten elhelyezett nagyfelbontású optikai kamera műszaki paraméterei nem ismeretesek. Jelenleg másik két működőképes izraeli kémműhold kering a Föld körül: a 2007-ben indított, ugyancsak optikai felderítést végző Ofeq-7, és a 2008-ban indiai hordozórakétával pályára állított radaros távérzékelő mesterséges hold.

Ez volt 1988 óta a kilencedik alkalom, hogy a Shavit rakétát használták. Ezek közül korábban három indítás végződött kudarccal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024