Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Ariane-5 évzárója
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Az Ariane rakéták - 2009.12.18 18:20.)

Az európai hordozórakéta idén hetedszer egy francia katonai távérzékelő műholdat állított pályára.

A Helios-2B startjára a dél-amerikai Francia Guyanában található Kourou űrbázisról került sor, ahonnan a nagyteljesítményű Ariane-5 hordozórakétákat szokták indítani. A pontos startidőpont december 18-án, magyar idő szerint 17:26 volt. Előzőleg egy technikai probléma – héliumszivárgás – megoldása több napot késleltette a műholdindítást: a rakétát december 9-én vissza kellett szállítani az összeszerelésére szolgáló csarnokba. (A héliumot az első rakétafokozat oxigéntartályának nyomás alatt tartására használják a repülés alatt.)


A mostani hetedik starttal a 2009. év rekordot jelent az Ariane-5 számára. Idén a rakétával kereskedelmi, tudományos és katonai célú űreszközöket egyaránt pályára állítottak. A rakétákért felelős Arianespace vállalatnak ez az év egyúttal egy 3 évtizedes jubileum is, hiszen a hordozórakéta-család első példánya 1979-ben emelkedett a magasba. A mostani volt sorrendben az Ariane rakéták 193. startja, ebből a legújabb, az Ariane-5 összesen 49-et teljesített.

A Helios-2B optikai és infravörös felderítő műhold a franciák ilyen céllal kiépített katonai műholdrendszerének legújabb darabja. (A jelenleg működő Helios-1A 1995-ben, a Helios-2A 2004-ben állt pályára.) Célja a harcterek megfigyelése, terrorista támadások megakadályozása, őrködés a leszerelési egyezmények betartása fölött. Francia katonák, békefenntartók állomásoznak jelenleg például Koszovóban, Libanonban, Afganisztánban, Csádban és Dárfúrban. A műholdak szolgáltatásait ugyanakkor nem csupán a franciák, de öt más szövetséges állam is igénybe veszi. A felszínről készülő felvételek felbontása kb. fél méteres.


A nagyméretű, 4,2 t tömegű, poláris napszinkron pályára kerülő Helios-2B a Föld körül. (Fantáziakép: CNES)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021