Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Amerikai katonai műhold indult
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2009.05.06 08:00.)

Az ellenséges rakéták megfigyelésére szolgáló új technológiákat próbálnak ki a tegnap felbocsátott űreszközzel.

A startra május 5-én, magyar idő szerint 22:24-kor került sor Kaliforniából, Delta-2 hordozórakétával.Az indítóállás a kaliforniai Vandenberg Légibázison, a start előtti napon, illetve a fotósok „fedezéke”.

Az új műhold hosszú angol neve: Space Tracking and Surveillance System Advanced Technology Risk Reduction satellite (röviden: STSS-ATRR). Üzemeltetője a ballisztikus fegyverek elleni elhárítással foglalkozó amerikai ügynökség (U.S. Missile Defense Agency, MDA). A 400 millió dollárba került űreszköz valójában egy technológiai kísérlet, amelynek során a ballisztikus rakéták követésére szánt újfajta módszereket és érzékelőket próbálnak ki. A viszonylag kisméretű, alacsony pályára kerülő, egy éves működésre tervezett kísérleti holdat úttörőnek szánják a következő generációs fegyverellenőrző műholdak fejlesztése szempontjából. A technikai részleteket azonban – a dolog természetéből adódóan – nem hozták nyilvánosságra.

A tervek szerint idén nyáron, ugyancsak Delta-2 rakétával, de Floridából másik két kísérleti STSS műhold is pályára áll majd. Az STSS egy több elemből álló, ballisztikus rakétafegyverek elleni védelmet nyújtó rendszer, amelynek egyik fontos elemét a műholdakon elhelyezett szenzorok jelentik. Ezek feladata a rakétaindítások felismerése, a rakéták útvonalának követése, szükség esetén a megsemmisítésüket lehetővé tevő adatok szolgáltatása.


Ugyanaz az indítóállás a start pillanataiban. (Képek: Justin Ray / Spaceflight Now)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021