Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új amerikai katonai távközlési műhold
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Lássuk és halljuk egymást - 2009.04.04 09:34.)

A WGS-2 startjával az Irakban és Afganisztánban szolgáló erők rég várt szélessávú hírközlési kapacitáshoz juthatnak.

A Wideband Global SATCOM (röviden: WGS) műhold Atlas-5 rakétával indult a floridai Cape Canaveralről. Startját március közepén először a Discovery űrrepülőgép indításával kapcsolatos néhány napos halasztás késleltette. Aztán egy hibát fedeztek fel a rakéta Centaur végfokozatán, egy folyékony oxigént továbbító szelepben. Emiatt további késéssel, de végül elindult a műhold (a start időpontja magyar idő szerint április 4-én 1:31-kor volt - helyi idő szerint még április 3-án este).

Az űreszközt a Boeing cég gyártotta, az Egyesült Államok Légiereje megrendelésére. A WGS geostacionárius pályára kerül majd. Ez egy hat tagból álló műholdsorozat második darabja. A jelenleg működő DSCS (Defense Satellite Communications System) holdakhoz képest sokkal nagyobb teljesítményre képesek a WGS-ek, amelyekből az első 2007 októberében startolt. Öt ilyen műholdat az amerikaiak, a hatodikat az ausztrálok rendelték. Összehasonlításul: egyetlen új WGS műhold adatátviteli kapacitása megegyezik a teljes régi DSCS flottáéval. Az új műholdak 2,5-3,3 Gbit/s adatátviteli sebességet nyújtanak. A műhold egyedülálló módon alkalmas arra, hogy két, más-más frekvenciát alkalmazó felhasználót is összekapcsoljon. Egy-egy hold egyszerre közel 20 különböző földrajzi területet képes lefedni X- és Ka-sávú antennáival.


Előkészületek: a műhold elhelyezése a rakéta orrkúpjában. (Kép: United Launch Alliance)

A szolgáltatások segítségével egyszerű e-mailek átvitelétől kezdve nagyfelbontású, a felderítéshez használható képek továbbításán keresztül a videokonferenciákig sok minden elképzelhető. Pilóta nélküli Predator repülőgépek irányítása is lehetséges a katonai távközlési holdak közbeiktatásával. A jövőben még nagyobb műholdas adatátviteli kapacitásra lesz szükség, ahogyan várhatóan nő a robotrepülőgépek és a távirányítású harcjárművek száma.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023