Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hat új amerikai katonai műhold indult
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Új eszközök és anyagok - 2007.03.10 07:00.)

Az Atlas-5 rakéta négy kísérleti mikroműholdat és egy autonóm műholdjavítási módszert kipróbló párost juttatott a világűrbe.

A startra közép-európai idő szerint pénteken (március 9-én) 4:10-kor került sor Cape Canaveralről, Floridából. A United Launch Alliance (ULA) által üzemeltetett hordozóeszköz négy mikroműholdat és két kísérleti Orbital Express holdat állított pályára.

Az Orbital Express az amerikai légierő STP-1 (Space Test Program-1) kísérletének része. A programban azt próbálják ki, hogy hogyan szervizelhető egy már pályán levő űreszköz autonóm módon, egy másik műhold segítségével. A most pályára állított, 300 millió dolláros műholdpáros egyik tagjára a javító, a másikra a javítandó szerepét osztották. A 952 kg-os ASTRO műhold „célpontja” a 226 kg-os NextSat. A három hónaposra tervezett kísérlet során műhold-megközelítéseket, az üzemanyag újratöltését, illetve alkatrészek cseréjét próbálják ki.


A másik négy űreszköz:

  • MidStar-1 (116 kg) - az amerikai haditengerészeti akadémia hallgatói által épített hold technológiai kísérleteket végez, pl. számítógéppel, elektrokémiai membránokkal és mikrodoziméterrel.
  • STPsat-1 (156 kg) - légköri adatokat gyűjt és űrtechnológiákat próbál ki.
  • CFESat (159 kg) - új antennát, energiaellátó rendszert és fedélzeti adatfeldolgozó „szuperszámítógépet” tesztel.
  • FalconSat-3 (54 kg) - a Föld plazmakörnyezetét tanulmányozza, illetve új berendezéseket, pl. a műhold helyzetét beállító rendszert próbál ki.


A haditengerészeti akadémia hallgatói a FalconSat-3 előkészítésén dolgoznak (Kép: USAFA)

A mostani start volt az Atlas család sorrendben 80., az Atlas-5 jelű változat 9. sikeres startja.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024