Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai űrfegyverteszt?
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Kínai műholdak - 2007.01.18 10:21.)

Amerikai titkosszolgálati értesülések szerint Kína sikeresen próbált ki egy olyan eszközt, amellyel műholdakat lehet megsemmisíteni.

Az egyelőre megerősítésre váró gyanú szerint január 11-én egy kiöregedett kínai meteorológiai műholdon próbálták ki a módszert. Az alacsony poláris pályán keringő, 1999-ben indított Feng Yun-1C (FY-1C) holdat egy ballisztikus rakétával indított megsemmisítő eszközzel tették működésképtelenné. Ha a hír igaz, akkor egy jelentős új kínai katonai eszközzel kell számolni, amely jelen pillanatban még legfeljebb „politikai fegyvernek” tekinthető. Az eset nyomán ráadásul számottevő mennyiségű űrszemét keletkezhetett.

A tavaly nagy visszhangot kiváltott új amerikai űrstratégia mögött meghúzódó egyik legerősebb motiváció éppen a kínai szándékoktól, az ázsiai ország gyorsan növekvő űrbeli jelenlététől való félelem. Néhány hónappal ezelőtt például elterjedt a hír, hogy egy amerikai katonai műholdat állítólag kínai lézeres berendezéssal „céloztak meg” a Földről. (A műholdak megsemmisítése természetesen korántsem kínai találmány: ilyen kísérleteket az amerikaiak és a szovjetek az űrkorszak kezdete óta végeztek.- A szerk.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021