Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Pentagon NASA időjárási műholdakat is „bevet” a háborúban
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Időjárás és előrejelzése - 2003.04.14 10:53.)

Egy amerikai kormánytisztviselő nyilatkozata szerint a Pentagon a NASA pár időjárási műholdját is felhasználja az Irak elleni hadviselésben.

„A NASA Terra és Aqua műholdjai segítenek előrejelezni a közeledő homokviharokat és az olyan természetes akadályokat, amelyek befolyásolhatják egy-egy katonai akció kimenetelét” – nyilatkozta John Cunningham az Amerikai Nemzeti Óceán és Légkörkutató Hivataltól (NOAA).
A 2002 májusában felbocsátott Aqua küldetése 6 évre szól. Ezalatt vizsgálni fogja a Föld óceánjait, szárazföldjeit, jeges és hóborította vidékeit, légkörét és vegetációját. Az 1,3 milliárd dolláros Terra pedig az első olyan mesterséges hold, amely napról napra méri fel azt, hogy a Föld előbb felsorolt térségei milyen hatást fejtenek ki egymásra.
„Az iraki háború az első alkalom, amikor ezeket a műholdakat katonai célokra használják”- nyilatkozta Cunningham az április 8-ai Nemzeti Űrszimpózium sajtótájékoztatóján. „A Közel-Keleten állomásozó csapataink legutóbbi jelentése szerint katonáink eddig is óriási hasznát vették a Terrának és az Aquának”.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024