Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikeres rakétavédelmi kísérlet
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Űrpolitika - 2002.11.25 18:50.)

Első alkalmommal sikerült egy rakétával eltalálni egy éppen emelkedésben lévő, azaz a világűr felé tartó másik rakétát november 22-én. Eközben hírek érkeztek arról is, hogy egyre több pénz áramlik az amerikai rakétavédelmi programba. (Képünket a vadász-rakéta készítette nem sokkal a célpont megsemmisítése előtt.)


A USS Lake Erie amerikai hadihajó Aegis BMD légelhárító fegyverrendszerre (felső kép) fogta be és követte azt az irányított rakétafegyvert, melyet kettő perccel az Aegis fedélzeti rakétájának startja előtt indítottak a világűr felé. A kisérlet teljes sikerrel zárult, amikor a rakéta kinetikus energiával (tehát robbanótöltet nékül, pusztán a közvetlen ütközés energiájával) megsemmisítette a célpontot Hawaii térségében.Ugyan a mostani kisérlet immár a harmadik sikeres próba a tesztek hosszú sorában, ám elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az előző kettő nehézsége a mostanival össze sem volt mérhető. Akkor ugyanis a célrakéták már repülésük végső szakaszában voltak és zuhantak, tehát befogásukra és követésükre sokkal több idő állt rendelkezésre, míg most a célpont emelkedett és folyamatosan gyorsult. (A célpont egyébként egy igazi ballisztikus rakéta volt, egy "üres" Minuteman (alsó kép).)


Az amerikai rakétavédelmi ernyő világtengerekre történő kiterjesztésének ötlete a közelmúltban merült fel, és az elképzelések szerint már 2005-2006-ban szolgálatba állhatnak az első olyan egységek, melyeket konfliktus-helyzetben egy "ellenséges" ország, és a "baráti" országok közötti semleges vizekre telepíthetnek.
A sikeres kisérlet egyébként csupán néhány héttel azután zajlott le, hogy két amerikai haditechnikai óriás jelentős rakétavédelmi megrendelést kapott.
A TRW cég 868 milló dollár megrendelést kapott az MDA-tól (Missile Defense Agency - Rakétavédelmi Ügynökség), annak érdekében, hogy megkezdhesse a világűrbe telepítendő SIBRS-Low (Space-Based Infrared System Low, azaz világűrbe telepített infravörös rendszer - alacsonyan) kiépítését. Ugyanekkor a Lockheed Martin is kapott 2,15 milliárd dollárt az amerikai Légierőtől (US Air Force), hogy az SBIRS High (világűrbe telepített infravörös rendszer - magasan) pár éve részben zátonyra futott programját feléleszthesse. Az előbbi program célja teljesen új elveken működő műholdak indítása 2006-2007-ben, míg az utóbbival a jelenleg szolgálatban álló DSS korai előrejelző műholdakat kívánják leváltani valamikor az évtized végén. Az első SBIRS High műhold indítására talán 2006-ban kerül sor.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021