Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tavaszodik az Uránuszon
(Rovat: A Nap és bolygótestvéreink - 2006.10.24 07:51.)

Az Uránuszt sokan a Naprendszer legunalmasabb bolygójának tartják, hiszen légkörének felső része meglehetősen egyenletes képet mutat.

Az 1986-ban készült közeli Voyager-képeken egy sima, kékeszöld bolygókorongot láthattunk, vékony gyűrűkkel övezve. Egészen idáig nem azonosítottak esetleges viharokkal kapcsolatba hozható sötét foltot az Uránusz légkörében. Most a Hubble-űrtávcső ACS kamerájának augusztusban készült felvételei segítségével ez is megtörtént.


Kép: NASA / ESA / L. Sromovsky & P. Fry (University of Wisconsin) / H. Hammel (Space Science Institute) / K. Rages (SETI Institute)


A mostani folt – amelynek környékét az alsó, kinagyított részlet is mutatja – 1700×3000 km-es méretű. A foltok általános hiánya azt mutatja, hogy az Uránusz légköre kevésbé aktív, mint a méretben és összetételben hozzá hasonló Neptunuszé. Valószínűleg az Uránusznak nincsen olyan belső hőtermelése, aminek révén megindulna a konvektív magassági légkeveredés. Most az a terület, ahol a folt megjelent, hosszú árnyékos évek után napsugárzásnak van kitéve – ez lehet az élénkülő aktivitás oka. A 84 éves keringési idejű óriásbolygón ugyanis különleges évszakok vannak, mivel az Uránusz forgástengelye közel a Nap körüli pályája síkjában fekszik.

A bolygó kutatói számára az elkövetkezendő évek több érdekességet is tartogathatnak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023