Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Erisnek hívják, Xenának becézik
(Rovat: A Nap és bolygótestvéreink, New Horizons - 2006.09.18 08:08.)

A törpebolygók közé tartozó 134340-es számú kisbolygó nevét régóta ismerjük. A Plútó kisbolygóként való beszámozása mellett az IAU elnevezte a sokáig „10. bolygónak” is nevezett 2003 UB313-at, melyről felfedezése óta kiderült, holdja is van.

A vita hetek, hónapok óta megy azon, bolygó-e a Plútó. Ez igazából csak az angol terminológiában kérdéses. Angolul a nagybolygó és kisbolygó planet, illetve asteroid. Utóbbira a minor planet (kisbolygó) elnevezés ma már alig használt. Sőt, a nagybolygók egyik típusa az óriásbolygó (giant planet), melyek között a négy gázbolygót találjuk. Ugyanúgy, ahogy tehát a nagybolygók között vannak óriásbolygók, most a kisbolygók között is beszélhetünk törpebolygóknól. A Fő Kisbolygóöv kisbolygói között ismert törpebolygó a Ceres, a Kuiper-öv kisbolygói között pedig a Plútó és a 2003 UB313.

Michael E. Brown, Chad Trujillo és David Rabinowitz 2005. január 5-én 2003. október 21-én készített felvételeken azonosították. A felfedezők a fényessége alapján következtetett átmérőre hivatkozva bejelentették, a felfedezett égitest nagyobb a Plútónál, s így az a 10. bolygó, ők pedig 1930 óta az első bolygófelfedezők. Később kiderült, fényvisszaverő képessége valójában kisebb, s valódi átmérője a Plútóénál kisebbnek adódott. A felfedező csoport a bolygót Xenának, a 2005 októberében szintén Michael Brown által felfedezett holdját pedig Gabrielle-nek nevezték el. (A Xena nevének eredetileg Michael Brown a Lila nevet javasolta akkor született Lilah nevű lánya után. Akkor még nem sejtették, hogy nagybolygó-esélyes égitestről van szó.)


Az IAU (Nemzetközi Csillagászati Unió) sajtóközleménye szerint a Working Group for Planetary System Nomenclature (WGPSN - Bolygórendszer Nevezéktana Munkacsoport) és a Committee for Small Body Nomenclature (CSBN - Kis Égitestek Nevezéktana Bizottság) egyetértésében szeptember 13-tól a 2003 UB313 (136199 jelű kisbolygó) az Eris nevet kapja, holdját pedig ezentúl Dysmoniának kell hívni. Mindeközben a Minor Planet Center (Kisbolygó központ) kisbolygóként is beszámozta a Plútót, 134340-es számon.

Erisz görög istennő (latinul Dicordia) a káosz istennője, aki Harmónia (latinul Concordia) ellentétes figurája. Erisz lányát Düsznómiának hívták.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar helyesírás szerint az istennőről elnevezett törpebolygót Erisnek és nem Erisznek kell írni! (Ahogy a legnagyobb főövbeli kisbolygó is Ceres Ceresz helyett.) Az egyetlen kisbolygó, ami fonetikusan irandó, a Plútó nevet viseli, de az görög helyett római istenről kapta a nevét. (A kisbolygóknál a görög nyelv latin átírását kell követni.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024